Βίντεο: Η στιγμή που το ρωσικό Su-27 καταρρίπτει το drone των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη κατάρριψη του drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο όπου δείχνει το ρωσικό μαχητικό Su-27 να προσεγγίζει με μεγάλη ταχύτητα το αμερικανικό drone και να πετάει επικίνδυνα πάνω στην προπέλα του προκαλώντας του ανεπανόρθωτη βλάβη κάτι που οδήγησε τους χειριστές του drone να το οδηγήσουν στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Αμερικανοί ωστόσο δημοσίευσαν μόνο ένα απόσπασμα από το βίντεο που δημοσιοποιεί το BBC με το βρετανικό κανάλι να αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν είναι γνωστά τα γεγονότα που προηγήθηκαν καθώς και ακολούθησαν την επαφή των δύο αεροσκαφών.

 

Η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του, Πατ Ράιντερ, γνωστοποίησε πως επειδή δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ίδιος εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 με 40 λεπτά.

Τα αεροσκάφη τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.

Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τις πτήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης, αν και επιχειρούν πάντα στον διεθνή εναέριο χώρο.

O Ολεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, σημείωσε πως το περιστατικό με το drone αποτελεί «σημάδι της «ετοιμότητας» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ζώνη σύγκρουσης.

Σημειώνεται πως η ρωσική πλευρά αρνήθηκε την επαφή που οδήγησε το σκάφος των δεκάδων εκατομμυρίων στη σύγκρουση.

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.

Τα MQ-9 Reaper είναι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία General Atomics, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων παρακολούθησης. Με άνοιγμα φτερών γύρω στα 20 μέτρα, αναπτύσσουν ταχύτητες που φθάνουν τα 335 χλμ/ώρα. Είναι ικανά να φέρουν διάφορους τύπους οπλικών συστημάτων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 Reaper που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν οπλισμένο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy