Βιοαέριο από τον Κοτσιάτη

Αρχίζει στις 22 Αυγούστου το έργο αποκατάστασης του σκυβαλότοπου

Μαρτύριο το οποίο ευελπιστούν να τελειώ­σει στα επόμενα δύο χρόνια χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Πέρα Χωριού Νήσου τη δυσοσμία που σκεπάζει την περιοχή τους, ιδιαίτερα τις νύκτες λόγω και της αυξημένης υγρασίας, από το σκουπιδότοπο του Κοτσιά­τη.

Αν και ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί για την απόρριψη σκυβάλων, εντούτοις η δυσωδία εί­ναι έντονη τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω και των αυταναφλέξεων που προκαλούνται από τις εκπομπές μεθανίου. Ο κοινοτάρχης Πέρα Χωρίου Νήσου, κ. Ιωάννης Γεωργίου, ο οποίος συμμετέχει και στο Συμβούλιο Εκ­μετάλλευσης Χώρων Διάθεσης/Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων επαρχίας Λευκωσίας, αναφέρει ότι οι κοινότητες της περιοχής όχι μόνο ευελπιστούν να τελειώσουν τα βάσανά τους, όπως είπε, αλλά και να έχουν όφελος από την αποκατάσταση του χώρου. Το έργο της αποκατάστασης ξεκινά στις 22 Αυγού­στου με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, οπότε θα γίνει και γνωστό κατά πόσο θα αξιοποιηθεί το βιοαέριο για παρα­γωγή ενέργειας ώστε να έχουν και άμεσο οικονομικό όφελος. «Θεωρούμε ότι δικαιω­ματικά θα έχουμε οικονομικό όφελος ως ένα είδος αποζημίωσης για την ταλαιπωρία στην οποία υποβαλλόμαστε εδώ και 42 χρόνια», δήλωσε ο κ. Γεωργίου. Το έργο με κόστος 13 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Τα­μείο Συνοχής κατά 85%. Σύμφωνα με τη συ­ντονίστρια της σύμβασης αποκατάστασης του Κοτσιάτη, κα Έλενα Πετρίδου, την ευθύνη για τη διαχείριση του έργου και το όφελος που θα προκύψει θα την έχει το Συμβούλιο Εκμετάλ­λευσης Χώρων Διάθεσης/Αξιοποίησης Οικι­ακών Αποβλήτων επαρχίας Λευκωσίας. Με την αποκατάσταση του χώρου θα διαφανεί αν ποιοτικά και ποσοτικά θα είναι αρκετό το αέ­ριο για την εγκατάσταση μιας, δύο ή και τριών ηλεκτρογεννητριών, όπως σημείωσε η κα Πε­τρίδου. Η αποκατάσταση, σύμφωνα με την κα Πετρίδου, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «λόφου» από τα σκύβαλα που θα μαζευτούν και θα συμπιεστούν και πάνω από τα οποία θα προστεθούν στρώμα χώματος πάχους 20 εκατοστών, 4 είδη μεμβράνης και επιπλέον στρώμα χώματος, πάχους 1 μέτρου. Σε όλο το εύρος αυτού του «Λόφου» θα δημιουργηθούν «πηγάδια» με κάθετες σωληνώσεις μέσω των οποίων το αέριο θα διοχετεύεται σε οριζόντι­ες σωληνώσεις που θα καταλήγουν σε έναν πυρσό όπου θα καίγεται το μεθάνιο.

Εκτός από την αποκατάσταση αυτού του σκυβαλότοπου θα ακολουθήσει αποκατάστα­ση άλλων 23 χωματερών, σύμφωνα με την κα Πετρίδου, σε όλη την Κύπρο. Εξ αυτών οι 14 θα γίνουν επιτόπου και οι 9 θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους. Τα έργα είναι έτοιμα για προκήρυξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy