Η βιομηχανική παραγωγή εντός της Ευρωζώνης έχει πάει στον πάτο

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία η οποία συνεχίζει να αιμορραγεί σε όλα τα επίπεδα, κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει. Αυτό δεν αφήνει έξω ούτε την Ευρωζώνη, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα τα οποία είναι ορατά σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες της οικονομίας, καθώς επίσης και σε πάρα πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, κάτι που κάνει την ανάκαμψη ακόμα πιο δύσκολη. Επίσης, τα συνεχιζόμενα «κλειδώματα» της οικονομίας, τα περίφημα lockdowns δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αβεβαιότητα με την παράδοση των εμβολίων και τη διαμάχη της Ένωσης με τις εταιρείες παρατείνει τα προβλήματα στην οικονομία.

Ένας από τους πιο βασικούς δείκτες που έχουν πληγεί και αποτελούν «αγγελιοφόρο» για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτός της «Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή». Ο Δείκτης είναι σταθερά αρνητικός και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, με τον Δεκέμβρη να κλείνει στο -15,5 μονάδες με αυξητική τάση από τον Νοέμβρη.

Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, τα οποία η πανδημία αυξάνει σε τεράστιο βαθμό και αυτό αποτυπώνεται στον Δείκτη Πληθωρισμού ο οποίος στις αρχές του χρόνου ήταν οριακά πάνω από το 0%, αλλά από τον Αύγουστο η οικονομία υποφέρει από αποπληθωριστικές τάσεις με τον Δείκτη να είναι συνεχώς κάτω από το 0%. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε άνοδος κατά τη διάρκεια των εορτών αποτελεί επίφοβο παράγοντα, ο οποίος δύσκολα θα αναστραφεί.

Με την ανεργία να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 8%, η Ευρωζώνη είναι μπροστά από μια τεράστια πρόκληση, η οποία δυστυχώς θα πάρει χρόνια να αναστραφεί. Με τους ανέργους να ανέρχονται στα 13.6 εκατ., η Ευρωζώνη θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αναστρέψει τα αρνητικά δεδομένα. Όσον αφορά τους νέους, το ποσοστό έχει ανέβει κατά 3,1% και έχει φτάσει το 18,4%. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, μετά το 2010, ακόμα μια γενιά νέων βρίσκεται μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα.

Σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης της οικονομίας είναι και η οικοδομική βιομηχανία, η οποία έχει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα τεράστια συνεισφορά στο ΑΕΠ. Από τον Φεβρουάριο και μετά υπάρχουν τεράστια προβλήματα με το δείκτη να έχει συνεχώς πτωτική τάση, κάτι το οποίο μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει πολλούς εργαζομένους, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς. Αυτό θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία, η οποία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο.

Η βιομηχανική παραγωγή εντός της Ευρωζώνης έχει πραγματικά πάει στον πάτο αφού εδώ και 14 μήνες υπάρχει συνεχής μείωση, αν και ο ρυθμός της μειώνεται. Η βιομηχανική παραγωγή συμπαρασύρει μαζί της και μια σειρά από υπηρεσίες (λογιστές, νομικοί κ.λπ.) δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης από την Ευρωζώνη.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολλά άλλα προβλήματα τα οποία επιφέρουν μακροχρόνια οικονομικά αρνητικά αποτελέσματα, όπως είναι η εκπαίδευση. Παρ’ όλο που πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι δεν συνέβη κάτι σοβαρό αφού υπάρχει η διαδικτυακή εκπαίδευση, όλα αυτά δεν μπορούν παρά να αποτελούν μια τεράστια κοροϊδία. Το να κλείνουν τα σχολεία είναι ό,τι χειρότερο και ήδη πολλοί διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τα μακροχρόνια προβλήματα που θα προκύψουν.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη, και σίγουρα πάνω από όλα είναι η Υγεία. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι εις βάρος της Οικονομίας, αφού χωρίς το δεύτερο δεν μπορεί να υπάρξει το πρώτο. Η Ευρωζώνη, μέσα από τα στοιχεία της Eurostat βρίσκεται ξανά μπροστά από τεράστιες προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. Τα εκατομμύρια των ανέργων δεν μπορεί να είναι -ξανά- τα θύματα της διαχρονικής αδυναμίας των κρατών να έχουν εκ των προτέρων τον απαραίτητο σχεδιασμό για τη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy