Βηρυτός: Μετά την καταστροφή έρχεται η οργή

Οργή και αναστάτωση ξεχειλίζουν στη σχεδόν ισοπεδωμένη Βηρυτό, καθώς αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η μεγάλη καταστροφή στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφού οι προειδοποιήσεις ήταν αρκετές.

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, Ρίντα Μουσάουι. Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Με την πρωτεύουσα της χρεοκοπημένης αραβικής χώρας να είναι κατεστραμμένη, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την «πλωτή βόμβα» που βρισκόταν στο λιμάνι από το 2014 σοκάρουν. Πριν από έξι μόλις μήνες, αξιωματούχοι που επιθεώρησαν το σημείο είχαν προειδοποιήσει πως εάν η τεράστια ποσότητα νιτρικής αμμωνίας δεν απομακρυνθεί, θα μπορούσε να ανατιναχθεί ολόκληρη η πόλη.

Η αποκάλυψη αυτή έφερε κύμα οργή στους Λιβανέζους, οι οποίοι είχαν κάνει μία άτυπη «αναστολή» των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση χρέους εδώ και μήνες. Οι Λιβανέζοι όμως που έχουν χάσει τις δουλειές τους και έχουν δει τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται στη χρηματοοικονομική κρίση, ρίχνουν το φταίξιμο στους πολιτικούς οι οποίοι κυβερνούσαν και επωφελήθηκαν από δεκαετίες κρατικής διαφθοράς και κακής διακυβέρνησης. «Θα επιλέξουν κάποιον ως αποδιοπομπαίο τράγο για να μεταθέσουν την ευθύνη», είπε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος εργάτης οικοδομής, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι την Πέμπτη το πρωί για να προσπαθήσει να αρχίσει εργασίες επιδιόρθωσης. «Αυτή η έκρηξη ήταν το αποκορύφωμα που θα καταστρέψει τη χώρα», πρόσθεσε. «Δεν θα βγει τίποτα από την έρευνα. Κανένας δεν θα τους πιστέψει», ανέφερε, μιλώντας κοντά στα ερείπια αποθήκης σιταριού, όπου τόνοι σιταριού ήταν σκορπισμένοι στο έδαφος.

Οι συνήθεις εργασίες στο λιμάνι της Βηρυτού, το κύριο λιμάνι για τις εισαγωγές που χρειάζονται για να τραφεί ο πληθυσμός της χώρας, ο οποίος είναι άνω των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν σταματήσει πλήρως αναγκάζοντας τα πλοία να κατευθύνονται σε άλλα μικρότερα λιμάνια.

 

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στο Λίβανο

Ξεκινά από σήμερα η συλλογή ξηράς τροφής σε όλες τις πόλεις της Κύπρου για βοήθεια προς το λαό του Λιβάνου.

Η εκστρατεία δεν έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της γειτονικής χώρας. Επίσης το γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού θα ενημερώνει για αλλαγές στις ανάγκες ή στη διαδικασία. Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχει ενεργοποιηθεί το Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Έκτακτης Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση, το οποίο θα συντονίζει την όλη προσπάθεια συλλογής ξηράς τροφής και αποστολή της στο Λίβανο για να δοθεί στις χιλιάδες αστέγους. Η όλη προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και με συνεχή επικοινωνία με την Κυβέρνηση του Λιβάνου.

Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν δήμοι, κοινότητες, ιδιωτικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κόμματα και οργανώσεις. Τα είδη μαζεύονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες επί του εδάφους και σύμφωνα με τα αιτήματα της Κυβέρνησης του Λιβάνου. Τα είδη αυτά είναι: κονσέρβες (όλων των ειδών), δημητριακά, παξιμάδια και κράκερ, αλεύρι γενικής χρήσης και σκόνη γάλατος για παιδιά. Στάλθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έφτασαν οι επαναπατρισθέντες Στην Κύπρο έφτασαν χθες το βράδυ, με ναυλωμένη πτήση από τη Βηρυτό, περίπου 60 συμπατριώτες μας.

Επίσης μεταφέρθηκαν στη γειτονική χώρα οι πρώτες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγκεκριμένα, με ναυλωμένη πτήση στάλθηκαν οι πρώτες προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα μακράς διάρκειας, στη βάση των αναγκών που υπάρχουν και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Ακολούθως, γύρω στις 8:30 το βράδυ, πέραν των 60 συμπατριωτών μας που ζήτησαν να επαναπατριστούν έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, χαρακτήρισε συγκινητικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ιδιωτικοί φορείς, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες της Δημοκρατίας για να βοηθήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους Λιβανέζους πολίτες σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούν και σημείωσε ότι σχεδιάζεται και μια αποστολή εθελοντών γιατρών από την Κύπρο για παροχή βοήθειας.

Επίσης έπιασαν χθες δουλειά τα πέντε μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) που έφτασαν στο Λίβανο για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό η πενταμελής ομάδα της ΜΜΑΔ υποβλήθηκε σε εργαστηριακούς ελέγχους για COVID-19. Τα μέλη της ομάδας έτυχαν ενημέρωσης από τις Αρχές του Λιβάνου για την κατάσταση όπως επικρατεί. Ακολούθως έλαβαν οδηγίες και έτσι έπιασαν από χθες το πρωί δουλειά. Η ομάδα απαρτίζεται από τον επικεφαλής και τέσσερις χειριστές σκύλων.

Στο Λίβανο βρίσκεται και πενταμελής ομάδα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

 

Τέσσερις ημέρες διορία για καταλογισμό ευθυνών

Τέσσερις ημέρες διορία έδωσαν οι λιβανικές Αρχές στην επιτροπή έρευνας, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες για τη φονική έκρηξη που ισοπέδωσε το μισό κομμάτι της πρωτεύουσας. «Από σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού. Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος Υπουργός Εξωτερικών, Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να κηρύξει τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόλις μια ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες άτομα, ισοπεδώνοντας ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Επίσης, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014.

Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, προσθέτουν οι πηγές.

 

Αναβολή της απόφασης για τον Χαράρι

Σήμερα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμενόταν να εκδώσει την πολυαναμενόμενη απόφασή του για τη δολοφονία του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαράρι από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, σε κοντινό σημείο από την έκρηξη της Τρίτης. Τέσσερις άντρες κατηγορούνται για την υπόθεση και τη δολοφονία άλλων 21 ατόμων. Ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα καθυστερήσει την ανακοίνωση ως «ένδειξη σεβασμού για τα αμέτρητα θύματα της καταστροφικής έκρηξης που τράνταξε τη Βηρυτό την 4η Αυγούστου και τις τρεις ημέρες εθνικού πένθους στο Λίβανο», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy