Σε ένα καινούργιο ταξίδι γεμάτο χρώμα, κίνηση κι έμπνευση, στο οποίο η γυναίκα, πρόσωπο και σώμα κυριαρχεί, μας καλεί η εικαστικός Άννα Βασιλείου, η έκθεση της οποίας με τίτλο “Visual Puzzle” θα παρουσιάζεται μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου στην γκαλερί “Αποκάλυψη” στη Λευκωσία, περιλαμβάνοντας έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Άννα Βασιλείου δήλωσε ότι από το 2012 που ήταν η προηγούμενή της ατομική έκθεση, μέχρι σήμερα έχει ωριμάσει καλλιτεχνικά και καταλήξει σε ένα ύφος που θα δουλέψει αρκετά ακόμα, άσχετα από το υλικό το οποίο χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Σε ερώτηση κατά πόσον η προσωπικότητα της αντικατοπτρίζεται μέσα στη δουλειά της η κ. Βασιλείου είπε ότι “η τέχνη, η δημιουργία είναι ένα με το δημιουργό του, δηλαδή είναι η προέκταση του εσωτερικού του κόσμου, της σκέψης, της ψυχής και τα υλικά λειτουργούν ως μέσον έκφρασης όλων αυτών”.

Απαντώντας σε ερώτηση με ποιο τρόπο συνδυάζονται σε ένα μόνο δημιουργό, ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική, η Κύπρια εικαστικός είπε ότι “ως δημιουργός ψάχνομαι συνεχώς και αυτό το βρίσκω θετικό και για εμένα την ίδια αλλά και για την τέχνη μου”.

Πρόσθεσε ότι “το ψάξιμο αυτό δεν σταματά στο θέμα ή την τεχνοτροπία μοναχά, αλλά και στα υλικά και το συνεχές ψάξιμο και η ανησυχία μου, ο μη εφησυχασμός μου στο βόλεμα, με αναγκάζει να ψαχτώ πνευματικά και να βρω λύσεις στα δύσκολα και καμιά φορά στα φαινομενικά απροσπέραστα εμπόδια”.

Οπως είπε η κ. Βασιλείου, “η αλλαγή υλικού με κάνει πιο δυνατή πιο εφευρετική, κτίζω γνώσεις ψάχνομαι και γεμίζω τις ελλείπεις μου γνώσεις με κάτι καινούργιο είτε συνειδητά κάνω σύντομη αποχή από το ένα για να χρησιμοποιήσω ή να εξερευνήσω ένα άλλο, το κάνω για `εξερεύνηση`, `ξεκούραση` ή `προθέρμανση` για να βγω και πάλι προς τα έξω με το υλικό που ίσως στη δεδομένη στιγμή με γεμίζει περισσότερο”.

Εξηγεί πως “το κάθε υλικό, είναι, όμως, μια διαδικασία, μια ιεροτελεστία, έχει τη δική του διαδικασία και ιδιότητες που μου ζητούν να τις δουλέψω για να μάθω και να ανακαλύψω δυνατότητες του υλικού ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να καταφέρω να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.

“Η όλη διαδικασία μοιάζει με ταξίδι προς την `Ιθάκη` όπως λέει και ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, στο γνωστό αυτό ποίημά του.

Για τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, η κ. Βασιλείου είπε ότι πρόσφατα συμμετείχε στην 3η Μπιενάλε Σαντορινης, ενώ έλαβε μέρος και διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής `Art Olymbia International Competition` το 2015 Ιαπωνία, αποτελώντας και τη μοναδική κυπριακή συμμετοχή.

Εκεί η Άννα Βασιλείου ήταν “φιναλίστ και νικήτρια του 1ου γύρου στην Ευρώπη, ενώ το βραβευμένο έργο συμμετείχε στην έκθεση που έγινε μετά στην Ιαπωνία”.

Ερωτηθείσα για αυτό που προσπαθεί, ως “δασκάλα” τέχνης, να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές της, η κ. Βασιλείου είπε ότι “πάνω από όλα προσπαθώ να μεταδώσω αγάπη προς την Τέχνη, την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση, ότι η τέχνη υπάρχει και μας αγκαλιάζει σε ποικίλες μορφές και ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν είναι ιδιαίτεροι και πολλές φορές παρεξηγημένοι για το ότι ασχολούνται παθιασμένα με αυτή”.

Ανέφερε ότι “η τέχνη δεν σε προδίδει, μπορεί να γίνει η καλύτερη σου φίλη, μπορείς να πεις ότι θες διαμέσου της, μπορεί να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί από πολλούς και οι θεατές της μπορούν να ταυτιστούν με αυτό που βλέπουν”.

Καταλήγοντας, η Άννα Βασιλείου, είπε ότι “η τέχνη δεν πρέπει να είναι πάντα όμορφη, μπορεί να μιλήσει για τη φρίκη και την αγανάκτηση των ανθρώπων και ότι η δύναμη είναι απίστευτη, περνά διαμέσου των οφθαλμών και καταλήγει στην ψυχή, στο μυαλό, και στην καρδιά και κατακλύζει το σώμα και πραγματικά θα έπρεπε να υποκλινόμαστε σε αυτή”.

Εγκαινιάζοντας στις 19 Οκτωβρίου την έκθεση, η επίσης εικαστικός, Δάφνη Τριμιλκινιώτη, είπε ότι η έκθεση αποτελεί “ένα Puzzle, από εκατομμύρια κομμάτια που συμπληρώνουν έναν ολόκληρο κόσμο με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές του, αλλά και με τεράστιο πλούτο και αποθέματα που μπορούν άνετα να ικανοποιούν όλες τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων”.

Πρόκειται, συνέχισε, “για ένας πραγματικό επίγειο παράδεισος, που δυστυχώς η απληστία η αδικία και η παραφροσύνη των ανθρώπων τον έχουν μετατρέψει σε κόλαση για τα δύο τρίτα του πληθυσμού, όπου επικρατεί η απόλυτη φτώχια και μιζέρια με τους πολέμους να μετατρέπουν τις όμορφες θάλασσες μας σε υγρούς τάφους για χιλιάδες αθώες ζωές”.

Οπως είπε η κ. Τριμικλινιώτη, “σε αυτό το τόσο μουντό, σκοτεινό τοπίο, σ’ αυτή την καταχνιά η τέχνη προσφέρεται σαν ένα σημαντικό αντιστάθμισμα και εδώ ακριβώς η παρέμβαση του καλλιτέχνη έρχεται να ρίξει μια ακτίδα φωτός και ελπίδας, μια νότα αισιοδοξίας για να ατενίσουμε το μέλλον με κάποια προοπτική”.

Σημείωσε ότι “αυτό ακριβώς κάνει το έργο της Άννας Βασιλείου, φέρει την τέχνη της σαν αντίβαρο ισορροπίας στις αντιξοότητες και στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και με μια πανδαισία φωτεινών χρωμάτων έρχεται να μας αλλάξει διάθεση, να μας υποδείξει ότι μπορούμε να βρούμε χαρά και ευτυχία και στα πιο μικρά και ασήμαντα της καθημερινής μας ζωής”.

Η κ. Τριμικλινιώτη είπε ότι το έργο της Άννας Βασιλείου “είναι ένα σύνολο συναισθηματικών εκδηλώσεων, καταστάσεων και πράξεων συνενούνται μέσα από εικαστικά συμπλέγματα αποδημώντας την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας τους οικείους χώρους όπου ζουν οι άνθρωποι και τα αντικείμενα της καθημερινότητας”.

“Είναι ένας καθρέφτης, μία ζωγραφιά στον τοίχο, ένα τραπέζι, ενώ, επίσης, αγαπημένα κατοικίδια περιπλέκονται στο παιγνίδι που δημιουργεί η Άννα Βασιλείου στα έργα της”, είπε η Δάφνη Τριμικλινιώτη.

Ανέφερε, επίσης, ότι “με κυρίαρχο στοιχείο τη γυναικεία μορφή να δεσπόζει της σύνθεσης, όπου ομαδοποιημένες ανθρώπινες φιγούρες, πρόσωπα, αντικείμενα εσωτερικού χώρου, ζώα – σύμβολα, άλογα, πουλιά, χρώματα, φόρμες και σχήματα περιπλέκονται, η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερα εντυπωσιακό μωσαϊκό που θυμίζει παραμύθι για να μας μεταφέρει σε έναν πραγματικά όμορφο παραμυθένιο κόσμο”.

“Αυτός είναι ο κόσμος της Άννας Βασιλείου, όπως το έργο `Alice in Wonderland` ένα από τα έργα στη 3η Μπιενάλε Σαντορίνης, ή το έργο `Autumn Fishing` που ταξίδεψε στη μακρινή Ιαπωνία μετά τη διάκριση που απέσπασε στο διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής, `Art Olympia International Competition 2015`”, είπε καταλήγοντας η κ. Τριμικλινιώτη.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακρυλικά έργα σε καμβά, χαρακτικά με μικτά υλικά, πενάκι κλπ όπως επίσης γλυπτά κεραμικά όπου εκτός από τον πηλό χρησιμοποιείται ξύλο, σχοινί και papier mache.

Η εικαστικός Άννα Βασιλείου γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου ζει και εργάζεται. Είναι κάτοχος Master in Art Education (MAE) από το Western Kentucky University, Bowling Green, Kentucky USA.

Το 1993 πήρε τον τίτλο Associates Degree in Graphic Design από το Intercollege Λάρνακας. Το 2001 πήρε το ΒΑ In Fine Arts and Art Teacher Secondary από το Spalding University, Longville Kentucky USA και συνεχίζοντας το 2002 πήρε το Master in Art.