Βλέπει κινητικότητα σε επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών ο ΥπΕξ Νίκος Χριστοδουλίδης

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, το γεγονός ότι μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει συμπεριληφθεί σχετική αναφορά για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών, υποδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα του διορισμού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Χούλου της Πάφου, όπου παρέστη στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή, Σωκράτη Χριστοδούλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι ένα θέμα στο οποίο «υπήρξε ανταπόκριση από τους εταίρους μας, στο αίτημα και στην παρέμβασή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, βλέπουμε μια ενισχυμένη προκλητικότητα από πλευράς της Τουρκίας, είτε αυτή εκδηλώνεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με τα γειτονικά κράτη.

«Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται τόσο στο επίπεδο της ΕΕ, όσο και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε «το συντομότερο δυνατό να δούμε πως δημιουργούνται προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών», ενώ επεσήμανε πως το πρώτο που θα πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο διορισμός του εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος θα διερευνήσει αυτές τις προοπτικές.

«Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις» κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

 

 

O Πρόεδρος κατήγγειλε στα ΗΕ τις ενέργεις της Τουρκίας σε ΑΟΖ, Βαρώσια, Καρπασία, ζητά διορισμό απεσταλμένου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του στις 21/10/2021, κατήγγειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τις νέες μονομερείς και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Καρπασία.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα την ενεργότερη εμπλοκή του με τον άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επανέλαβε προς τον Γενικό Γραμματέα την αποφασιστικότητα και πολιτική του βούληση να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την τουρκοκυπριακή ηγεσία προς επίτευξη των πιο πάνω στόχων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.