Βλέπει Οδυσσέα σήμερα ο Άντρος με «Ελεγκτικό Συνέδριο» στην ατζέντα

Το θέμα της αλλαγής μοντέλου διακυβέρνησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναμένεται να απασχολήσει σήμερα, μαζί με άλλα ζητήματα, τη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Το όλο θέμα τέθηκε ξανά στο προσκήνιο μετά και από αναφορά του Άντρου Κυπριανού στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι «η ιδέα για αντικατάσταση του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή από Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μία από τις ιδέες που έχουμε συζητήσει, θεωρώ ότι η συλλογική ηγεσία πάντοτε είναι καλύτερη».

Να υπενθυμίσουμε πως το ΑΚΕΛ εδώ και αρκετό καιρό έχει καταθέσει προτάσεις νόμου που αφορούν στον περιορισμό των θητειών των Γενικού Ελεγκτή και Βοηθού Γεν. Ελεγκτή, Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γεν. Εισαγγελέα, βάσει με το τι ισχύει και για άλλους θεσμούς τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό.

Στόχος των εν λόγω προτάσεων είναι και η ενίσχυση της αμεροληψίας του θεσμού. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές ηγεσίες, υπάρχουν προβληματισμοί, όπως για παράδειγμα η σύσταση Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, είναι προβληματισμοί και δεν υπάρχει τελική κατάληξη. Άλλωστε είναι ένα θέμα που αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Άντρος Κυπριανού με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω αναφορές του Α. Κυπριανού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως διαχρονική είναι η θέση του ΔΗΣΥ ότι οι συλλογικές αποφάσεις είναι ποιοτικότερες και πιο αντικειμενικές. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε είτε με το ΑΚΕΛ είτε με το οποιοδήποτε κόμμα, για να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας που θα θωρακίζουν την αντικειμενικότητα και θα θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τις ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Η αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Τυχόν αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως αυτή που εισηγείται το ΑΚΕΛ, όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά αντίθετα αποτελεί κίνηση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν τρία κυρίως μοντέλα Ανώτατου Ελεγκτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) που έχουν τη ρίζα τους στη γαλλολατινική, αγγλοσαξονική ή γερμανική παράδοση. Προστίθεται ότι μια άλλη διάκριση μπορεί να γίνει μεταξύ ΑΕΙ με μονοπρόσωπο διευθύνον όργανο, ήτοι ΑΕΙ, επικεφαλής των οποίων είναι ένα μόνο πρόσωπο (παραδείγματος χάριν πρόεδρος ή γενικός ελεγκτής), και ΑΕΙ που διοικούνται από συλλογικό όργανο (κολέγιο). «Σε έξι χώρες εφαρμόζεται το γαλλολατινικό μοντέλο και το ΑΕΙ έχει μορφή ανωτάτου δικαστηρίου που εξ ανάγκης είναι συλλογικό όργανο», σημειώνεται. Από τις υπόλοιπες 21 χώρες, οι δεκατρείς έχουν φυσικό πρόσωπο και όχι κολέγιο ως επικεφαλής της Υπηρεσίας.

Άρα, από τις 21 χώρες της ΕΕ που η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι δικαστήριο, μόνο στις οκτώ ακολουθούν το μοντέλο του κολεγίου. Οι άλλες δεκατρείς, δηλαδή ποσοστό 62%, είναι όπως στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού το μοντέλο αυτό επιτρέπει αποτελεσματική διοίκηση του ΑΕΙ», αναφέρεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥ, είναι σημαντικό ότι μια τέτοια αλλαγή «όχι μόνο είναι λανθασμένη, αλλά ευτυχώς δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα».