Τάσος Χαπέσιης: «Βλέπω το μέλλον με απαιτήσεις»

Αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρο για διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο σκοπευτής μας Τάσος Χαπέσιης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χ» τονίζει την ανάγκη του να ξεκινήσει δυνατά τον νέο Ολυμπιακό κύκλο και αφήνει πίσω του τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και επισημαίνει ότι στόχος της κυπριακής αποστολής είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Συνέντευξη στον Χρίστο Αποστολίδη

Ποιοι είναι οι στόχοι που έθεσες για τη συνέχεια της καριέρας σου;

«Από την αρχή του 2017 ξεκίνησε ο νέος Ολυμπιακός κύκλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο το 2020. Οι αγώνες για τα εγχώρια πρωταθλήματα εξελίσσονται αρκετά καλά. Ήδη έχω πάρει την πρόκριση για τους πανευρωπαϊκούς και τους παγκόσμιους αγώνες. Είμαι σταθερά στην πρώτη τριάδα της κατάταξης. Μέχρι τις 2 Αυγούστου θα βρίσκομαι στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και ο στόχος που θέσαμε ως κυπριακή αποστολή στο σκητ είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Η ομάδα μας σε αυτή την κατηγορία αποτελείται από εμένα, τον Δημήτρη Κωνσταντίνου και τον Γιώργο Χαπέσιη. Η ίδιοι αθλητές θα εκπροσωπήσουμε την Κύπρο και τον Σεπτέμβριο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στη Μόσχα».

Για το κατά πόσο είναι εφικτός αυτός ο στόχος, ο Τάσος Χαπέσιης σχολίασε:

«Η αλήθεια είναι πως έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, ιδιαίτερα στον τελικό. Οι αθλητές καλούνται να αναμετρηθούν σε 125 δίσκους στην κανονική διάρκεια του αγώνα και οι έξι καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό. Εκεί υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αθλητές θα κτυπούν διπλούς δίσκους σε κάθε βατήρα. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ανέφικτος ο στόχος για μετάλλιο. Όλοι οι αθλητές που θα αγωνιστούμε θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να υλοποιήσουμε το στόχο μας».

Εσύ έχεις κάνει κάποιες αλλαγές με την είσοδό σου στον νέο Ολυμπιακό κύκλο;

«Όσον αφορά το τουφέκι μου, έχω επιλέξει να κρατώ ένα όπλο με πιο μακριά κάννη και συνάμα πιο ελαφριά. Ο λόγος που αναφέρομαι στο όπλο μου είναι πολύ απλός. Εγώ, ως Τάσος Χαπέσιης, νιώθω πολύ διαφορετικός άνθρωπος όταν μπαίνω μέσα στο σκοπευτήριο. Κυρίως όταν παραλαμβάνω το τουφέκι μου και πάω στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι μας ψάχνουμε κάποιους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να έχουμε καλή επαφή. Εγώ έχω αυτή την επαφή και με το όπλο μου εκτός από τους ανθρώπους».

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεσαι καλά;

«Ξεκίνησα να συνεργάζομαι με έναν άνθρωπο που πιστεύω ότι θα με βοηθήσει πολύ, για να πετύχω τους στόχους μου. Αυτός δεν είναι άλλος από τον προπονητή μου, τον Τάκη Χριστοφόρου. Εμένα το δυνατό μου χέρι είναι το αριστερό και το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή μου. Ήδη μου έχει μάθει κάποια πράγματα και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα εξελιχθεί αρκετά καλά. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μου που με στηρίζουν στους αγώνες μου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα φυσίγγια Vicotry, καθώς και στην εταιρεία food4you, η οποία καλύπτει τη διατροφή μου. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και την FX pro, η οποία καλύπτει μέρος κάποιων αγώνων μου».

Πέρα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους που έχεις θέσει, ποιος είναι ο μακροπρόθεσμός σου στόχος;

«Θυμάμαι στην προηγούμενη συνέντευξη που έδωσα στην εφημερίδα σας, είχα πει ότι είμαι αιώνια ερωτευμένος με ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός συνεχίζει να είναι ο μεγάλος μου στόχος και δεν θα σταματήσω ποτέ να παλεύω για κάτι τέτοιο. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτός ο έρωτας έχει μεγαλώσει για εμένα. Οφείλω, επίσης, να ομολογήσω ότι από το 2014 έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Στο παρελθόν έγιναν αρκετά λάθη και εγώ αναγνωρίζω και το δικό μου μερίδιο. Όλα όμως ανήκουν στο παρελθόν και δεν πρέπει να τα σκαλίζουμε.

Θα έλεγα ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κάθε αθλητής θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να έχει αρκετές καλές επιδόσεις. Έτσι και εγώ θα επιδιώξω να έχω καλά αποτελέσματα. Οι πρώτες κάρτες για την Ολυμπιάδα θα δοθούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος της χρονιάς. Μέχρι τότε θα παλέψω για να είμαι έτοιμος και να πάρω το εισιτήριο για το Τόκιο. Εάν δεν τα καταφέρω, θα προσπαθήσω μέσα στο 2019 να πάρω την κάρτα. Αλλά όσο πιο σύντομα εξασφαλιστεί τόσο καλύτερα είναι τα δεδομένα για τον αθλητή».

Τι έχεις να θυμάσαι από τους αγώνες και ποιο είναι αυτό το πράγμα που σε κρατά συνεχώς σε εγρήγορση;

«Η αλήθεια είναι πως εμένα μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα πολύ απλά. Για παράδειγμα διάβασα τη δήλωση του Τάικερ Γουντς όταν τον ρώτησαν για το πώς ένιωσε όταν κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα και μου άρεσε πάρα πολύ. Τόνισε ότι δεν ένιωσε τίποτα. Είπε ότι ήταν προετοιμασμένος από καιρό γι’ αυτή την επίδοση και μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος. Έτσι και εγώ όποτε μπω στον αγωνιστικό χώρο, είμαι προετοιμασμένος για το καλύτερο. Επίσης, μια ιστορία που λέω και στους μικρούς που έρχονται στο σκοπευτήριο έχει να κάνει με άλλη μια μεγάλη μορφή του αθλητισμού. Τον Ροναλτίνιο. Ο άνθρωπος όταν κατέβαινε στο γήπεδο ήταν έτοιμος να παρουσιάσει στο κοινό τη σκληρή δουλειά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Έτσι όλοι οι αθλητές θα πρέπει να δουλεύουν σκληρά από νεαρή ηλικία, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να δείξουν τις ικανότητές τους. Χωρίς άγχος».

Υπάρχουν αρκετά ταξίδια για έναν αθλητή στη σκοποβολή και σίγουρα αυτό σε κρατά μακριά και από την οικογένειά σου. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πώς σε επηρεάζει με τα παιδιά σου;

«Ναι, αυτό είναι αλήθεια, αλλά όταν έχεις παιδιά προσπαθείς πάντα γι’ αυτά. Δεν υπολογίζεις μόνο τον εαυτό σου, γιατί θέλεις να τους εξασφαλίσεις το καλύτερο. Το 2014 είχα μόνο την κόρη μου, την Ιωάννα. Στη συνέχεια απέκτησα και έναν γιο, τον Ερνέστο. Προσπαθώ πάντα να εξασφαλίσω το καλύτερο γι’ αυτά τα παιδιά και όλες οι θυσίες που κάνω είναι γι’ αυτούς».

Ποια κίνητρα έχετε οι αθλητές στη σκοποβολή;

«Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού κάνει ό,τι μπορεί κι αυτό το καταλαβαίνω. Υπάρχουν προγράμματα από τον Οργανισμό που δίνουν κίνητρα στους αθλητές. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά εμείς οι αθλητές έχουμε λόγο να αξιοποιούμε αυτά τα προγράμματα. Αναφορικά με την Ομοσπονδία της Σκοποβολής δεν θέλω να πω τίποτα».

Ποιο θα ήθελες να είναι το καταληκτικό σου σχόλιο;

«Αυτό που θέλω να τονίσω με έμφαση είναι πως για οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, θα πρέπει πρώτα να το αγαπήσουμε. Όταν κάποιος άνθρωπος προσπαθεί και δεν πετυχαίνει το στόχο του και στη συνέχεια παρατήσει την προσπάθεια, τότε σημαίνει πως δεν αγάπησε αυτό το πράγμα. Αν κάποιο πράγμα το αγαπήσει κάποιος, θα πρέπει να ιδρώσει και να παλεύει συνεχώς μέχρι να φτάσει στον μεγάλο στόχο που έθεσε από το ξεκίνημα αυτής της πορείας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy