Βολές ΑΚΕΛ για πρόταση Αβέρωφ για «οικογενειακή φορολόγηση»: Κοινωνικά άδικη και οικονομικά ανεύθυνη

Κοινωνικά άδικη και οικονομικά ανεύθυνη χαρακτηρίζει την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για «οικογενειακή φορολόγηση» το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Κουκουμά.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής: 

Η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για «οικογενειακή φορολόγηση» είναι κοινωνικά άδικη, οικονομικά ανεύθυνη και τεχνοκρατικά επιπόλαια. Συγκεκριμένα:

  • Ακυρώνει την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα ήταν ανευθυνότητα να προταθεί φορολογική μεταρρύθμιση στις σημερινές συνθήκες. Ο κ. Πετρίδης που αν εκλεγεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα μείνει στη θέση του, θα εφαρμόζει την ανευθυνότητα ή θα λέει πάλι άλλα αντ’ άλλων;
  • Ευνοεί δυσανάλογα τους πολύ υψηλά αμειβόμενους, αντί να επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα. Αναποδογυρίζει την προοδευτική φιλοσοφία που πρέπει να έχει η φορολόγηση. Με την πρόταση Αβέρωφ, πολίτες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 80, 100 χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ θα επωφεληθούν περισσότερο από ότι η μέση κυπριακή οικογένεια και τα χαμηλότερα στρώματα. Αυτό μπορεί να συνάδει με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Συναγερμού, αλλά δεν ανταποκρίνεται στη φορολογική δικαιοσύνη και τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το κόστος και τις συνέπειες που θα έχουν στα δημόσια οικονομικά οι γενναιόδωρες φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου στα πιο πλούσια στρώματα της κοινωνίας.
  • Είναι προφανέστατα πρόχειρη. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ κα Σ. Ορφανίδου αναγκάστηκε χθες στην ραδιοφωνική εκπομπή του «Πολίτη» να παραδεχθεί ότι η πρόταση Αβέρωφ Ν. θα τροποποιηθεί και ότι θα προστεθούν νέες προϋποθέσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορεί να δώσει λύσεις όπως δεν μπορεί να απαντήσει σε απλά ερωτήματα: Πού ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια που συνθλιβόταν η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της Κύπρου; Και τελικά, τι διαφορά έχουν τα πυροτεχνήματα κρότου-λάμψης του Αβέρωφ Νεοφύτου με τις γνωστές δεσμεύσεις Αναστασιάδη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.