Βολές από συντεχνίες γιατρών – νοσηλευτών προς ΟΚΥΠΥ – «Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα νοσοκομεία »

Στην διαπίστωση ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά δύσκολη κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο του κλάδου γενικού νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, το οποίο προειδοποιεί με την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που θα τεκμηριωθεί έκθεση σε κίνδυνο λόγω υποστελέχωσης, μη αποκλειόμενης της προσφυγής στην δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΕΛ: Προβληματική η διαχείριση Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ για νοσηλευτήρια – Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Το ΔΣ του Κλάδου σε χθεσινή του συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης σημειώνει ότι το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, νοιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία, στο Υπουργείο Υγείας και στις Διοικήσεις των νοσοκομείων.

[yarpp]

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο κλάδος απαιτεί να τερματιστεί η τάση για εκπτώσεις στην ασφαλή στελέχωση των τμημάτων covid. Σε περίπτωση που θα τεκμηριωθεί έκθεση σε κίνδυνο λόγω της υποστελέχωσης, τότε δεν θα διστάσουμε να ζητήσουμε απόδοση ευθυνών μη εξαιρουμένης και της προσφυγής στην δικαιοσύνη», προστίθεται.

Εκφράζει επίσης « έντονη ανησυχία και συνάμα την απογοήτευση μας για την μη ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην συνολική προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

ΠΑΣΥΔΥ: Το προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει με τη ψυχή στο στόμα

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει με τη ψυχή στο στόμα.

Ο ΟΚΥΠΥ πρέπει να παραδεχθεί, σημείωσε, ότι έγιναν εκπτώσεις στη στελέχωση, αλλά υπογράμμισε δεν έγιναν εκπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών. Ο κύριος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι γίνονται σκέψεις για εμπλοκή τεταρτοετών φοιτητών αλλά και τριτοετών για στελέχωση θαλάμων μη ΚΟΒΙΤ και ότι αν αυτό ευδοκιμήσει θα υπάρχει μια μεγάλη ανάσα.

Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο υγείας έχει ευθύνες σε όλη αυτή την κατάσταση και υπογράμμισε ότι έπρεπε να επιδιωχθεί ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην συνολική προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το προσωπικό, είπε, νιώθει ότι έμεινε μόνο, ότι έχει εγκαταλειφθεί και έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία, στο Υπουργείο Υγείας και στις Διοικήσεις των νοσοκομείων.

Στην ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο του κλάδου γενικού νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, προειδοποιεί με την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που θα τεκμηριωθεί έκθεση σε κίνδυνο λόγω υποστελέχωσης, μη αποκλειόμενης της προσφυγής στην δικαιοσύνη.

ΠΑΣΥΚΙ: Υπάρχουν κενά και γίνονται σπασμωδικές κινήσεις

Η ΠΑΣΥΚΙ ζητά από τον ΟΚΥΠΥ να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια και να μην λέει ότι έχουν γίνει προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός ότι υπάρχουν κενά, στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και γίνονται σπασμωδικές κινήσεις.

Λαμβάνονται αποφάσεις σε διοικητικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάλυση δεδομένων, υπογράμμισε. Ο κύριος Κούμας ότι αυτή τη στιγμή στην Πάφο υπάρχουν μόνο δυο πνευμονολόγοι και μόνο επτά γιατροί στα ΤΑΕΠ, ενώ στο νοσοκομείο Λεμεσού αποφάσισαν χθες να λειτουργήσουν ταχεία μονάδα δίπλα από το ΤΑΕΠ.

Όσον αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς, πήραν οδηγίες τη μια μέρα να είναι υπηρεσία για αντιμετώπιση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, την επόμενη να ξεκουράζονται και την τρίτη μέρα να επιστρέφουν στο τμήμα τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι έτσι ενισχύεται το ενδεχόμενο διασποράς του κορωνοϊού.

Το υπουργείο υγείας δεν άσκησε τον εποπτικό του ρόλο τόνισε επίσης ο κύριος Κούμας, υπενθυμίζοντας ότι από τον Ιούλιο προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να γίνει συντονισμός για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και το υπουργείο υγείας αποφάσισε να γίνει σύσκεψη στα τέλη Αυγούστου. Δεν θα σιωπήσουμε για να καλύψουμε τα δικά τους κενά!, υπογράμμισε.

ΠΑΣΥΝΟ: Ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικότητες για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ο ΟΚΥΠΥ προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικότητες για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και η ΠΑΣΥΝΟ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη σε αυτό, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν διορθώνεται η κατάσταση η ΠΑΣΥΝΟ θα βγαίνει δημόσια να το καταγγέλλει. Κατήγγειλε ότι καθυστέρησαν διορισμοί και δεν έγινε σωστή εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού έγκαιρα για ασθενείς που είναι σε αναπνευστήρα.

Ο κύριος Πετέλης κατήγγειλε ότι ο ΟΚΥΠΥ έκαμε εκπαίδευση προσωπικού για τη χρήση αναπνευστήρα διαδικτυακά για τρεις μέρες, ενώ η εκπαίδευση προσωπικού για αυτό τον τομέα γίνεται για ένα χρόνο. Είπε επίσης ότι δεν γίνεται σωστή στελέχωση μονάδων και ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας με ευθύνη του ΟΚΥΠΥ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy