«Βολές» πατατοπαραγωγού σε Αβέρωφ – Μας είπε να αντικαταστήσουμε τις φυτείες με τερατσιές και αβοκάντο

Τη στήριξη του κράτους ζητούν οι πατατοπαραγωγοί καθώς το κόστος στο ρεύμα, το πετρέλαιο και λιπάσματα καταγράφουν αυξήσεις, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά το ήμισι εξαιτίας της κακοκαιρίας του περασμένου Ιανουαρίου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος, επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα ο κλάδος δεν αντέχει.

Τόνισε ότι ο κλάδος ζητεί τη στήριξη του κράτους στη βάση της επιχορήγησης του επιπλέον κόστους των παραγωγών, όπως διαμορφώθηκε φέτος. Ενδεικτικά, εξήγησε ότι η τιμή του σάκου των 40 κιλών στα λιπάσματα διπλασιάστηκε από τα 22 ευρώ στα 40, καθώς οι πρώτες ύλες παράγονται σε Ρωσία και Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η τιμή του χρωματισμένου πετρελαίου για γεωργικού σκοπούς από τα 92 σεντ το λίτρο πλέον είναι στο 1,38, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, το κόστος εξαγωγής πατατών αυξήθηκε πέραν του 60%.

Ο κ. Κάρυος επεσήμανε ότι ενώ το κόστος των πρώτων υλών αυξάνεται, υπάρχουν αγορές, στις οποίες εξάγουν πατάτες, που δηλώνουν αδυναμία να διαμορφώσουν την τιμή στον καταναλωτή με βάση τις τιμές που ζητούν.

 

«Βολές» πατατοπαραγωγού σε ΠτΔ και Αβέρωφ

Ο πατατοπαραγωγός Ανδρέας Διοικητής επέκρινε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και Λειτουργούς ότι κάθονται στα γραφεία τους και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, γιατί οι ίδιοι όπως είπε, κάθε τέλος του μήνα παίρνουν τον μισθό τους δίχως να ανησυχούν.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ, επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί όπως επεξήγησε όταν τον κάλεσαν να επισκεφθεί τις φυτείες για να δει το μέγεθος του προβλήματος αυτός τους προέτρεψε να τις αντικαταστήσουν με τερατσιές και αβοκάντο.

Επέκρινε επίσης τον κ Νεοφύτου ότι τους υποσχέθηκε βοήθεια αφού θα εξέταζε το θέμα με τις χρεώσεις του ρεύματος, εντούτοις όπως είπε ακόμα δεν έλαβαν οποιοδήποτε μήνυμα.

Ο κ. Διοικητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύντομα οι πατατοπαραγωγοί να βρεθούν στους δρόμους μαζί με τα τρακτέρ τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy