Βολιδοσκοπήσεις Μισέλ για πολυμερή – Έτοιμη να παρακαθίσει η Λευκωσία

Κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά «όχι τώρα»...

«Ένα νησί – δύο κοινότητες. Μαθαίνοντας για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας τους και ακούγοντας τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης.

Η Ε.Ε. πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην ειρηνευτική διαδικασία #Cyprus με επικεφαλής τα @Ηνωμένα Έθνη», έγραψε στο Twitter του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού περπάτησε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της νεκρής ζώνης…

Ήταν προφανώς η απάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου στην απαίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ προς αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων και το σαφές μήνυμά του ότι η διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Κύπρου θα είναι διαφορετική από ό,τι έναντι της Ελλάδας, λόγω Κυπριακού…

Ο κ. Μισέλ αν και έδωσε κάποιες εξηγήσεις για την ιδέα του περί πολυμερούς διάσκεψης στην τετ-α-τετ συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν ήταν σε θέση να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές, καθώς δεν είχε απαντήσεις για το αν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία που θα είναι παρούσα σε μια τέτοια διάσκεψη, αν θα σταματήσει σε τέτοια περίπτωση τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια. Η πρόταση Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο, όπως πληροφορούμαστε και στο πλαίσιο των επισκέψεών του ο Ευρωπαίος αξιωματούχους βολιδοσκόπησε και Αθήνα και Λευκωσία για την πιθανότητα να ανταποκριθούν και με ποιες προϋποθέσεις, με ποια σύνθεση και με ποια ατζέντα μπορεί να γίνει μια τέτοια διάσκεψη.

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Μισέλ άφησε να διαφανεί ότι διαμορφώνεται μια τάση για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, αλλά «όχι τώρα»… Και η εξήγηση είναι για να μην αποθαρρυνθεί η Τουρκία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις…

Κατά τα άλλα ο κ. Μισέλ επανέλαβε την αλληλεγγύη της ΕΕ σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη… και παρέπεμψε στο αποτέλεσμα της αναμενόμενης Συνόδου Κορυφής. Σημείωσε ότι η όποια απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εδράζεται στις αρχές της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού και θα είναι βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δημόσιες δηλώσεις του παρέπεμψε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της ΕΕ για τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. «Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην εδραίωση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή μένοντας προσηλωμένοι στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.

Συμφωνία με Μητσοτάκη

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του διευθυντή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «οι δύο ηγέτες προέβησαν σε συντονισμό και συμφώνησαν για την κοινή γραμμή που θα τηρήσουν οι δύο χώρες στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες», αναφέρει ο κ. Β. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Αθήνα θα στηρίξει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για κυρώσεις στην Τουρκία, ανεξάρτητα αν η πρωτοβουλία για ελληνοτουρκικό διάλογο έχει θετική κατάληξη. Η Αθήνα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για τη μια και μόνη διαφορά και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει άλλα θέματα που θέτει η Τουρκία στην αναθεωρητική της ατζέντα.

Νίκη Κουλέρμου