Βολιβία: Αιματηρό πλέον το πραξικόπημα

Ο στρατός δολοφονεί καθώς η αντιπολίτευση καταλαμβάνει την εξουσία

Greece's Prime Minister, Alexis Tsipras, meets with Bolivia's President, Evo Morales at Maximos Mansion, Athens, Greece on March 15, 2019 / Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στην Αθήνα, 15 Μαρτίου 2019.


Ολοένα και πιο ξεκάθαρο γίνεται, μέρα με τη μέρα, το πραξικόπημα στη Βολιβία, με την αντιδραστική αντιπολίτευση να μην τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα, να καταλαμβάνει την εξουσία και να χρησιμοποιεί το στρατό για να καταπνίξει τις λαϊκές αντιδράσεις οι οποίες ήδη μετρούν νεκρούς.

Συγκεκριμένα, η Τζανίνε Άνιες, κεντροδεξιά πολιτικός και δικηγόρος, η οποία μέχρι την Τρίτη ήταν η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην Εθνοσυνέλευση, επιχειρηματολογώντας ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης». «Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, που ανήγγειλε ότι θα αναλάμβανε την προεδρία μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες και όλων όσοι μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος, δηλαδή του αντιπροέδρου του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της προέδρου και του αντιπροέδρου της Γερουσίας, καθώς και του Προέδρου της Βουλής.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η αιματηρή καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων για το πραξικόπημα. Ήδη, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις δύο μέρες των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον εξαναγκασμό του Μοράλες σε παραίτηση, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, ενώ ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που υποκίνησε η αντιπολίτευση και διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις βδομάδες, ήταν τρεις νεκροί. Τη Δευτέρα ο επιτελάρχης του στρατού της Βολιβίας, Ουίλιαμ Καλιμάν, μετά από έκκληση του αρχηγού της Αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα, ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε κοινές επιχειρήσεις στρατού και Αστυνομίας.

«Θετικό βήμα»

Όπως είναι φυσικό, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στη Βολιβία, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία όσων τις κατηγορούν ότι βρίσκονται πίσω από το συγκαλυμμένο πραξικόπημα. Την Τζανίνε Άνιες αναγνώρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως νέα προσωρινή Πρόεδρο της Βολιβίας.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την αποχώρηση από τη Βολιβία του Έβο Μοράλες «θετικό βήμα». «Η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ανέφερε ο αξιωματούχος. Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, επέκρινε χθες τη στάση των ΗΠΑ, αλλά και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που αποφάνθηκε έπειτα από έλεγχο της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να ακυρωθεί λόγω «παρατυπιών».

«Κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ έχουν πάει πίσω δεκαετίες. Έχουν επιστρέψει στην άσχημη εποχή της δεκαετίας του 1970», έκρινε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον διαδραματίζει ρόλο εγγυητή σε «στρατιωτικές επεμβάσεις» εναντίον «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων». Ο Φερνάντες χαρακτήρισε τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΑΚ «ανεπαρκή» και το πόρισμά του πολιτικά κατευθυνόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Radio 10». Ο Αλμπέρτο Φερνάντες θα αναλάβει την εξουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής τη 10η Δεκέμβρη, διαδεχόμενος τον συντηρητικό Πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, που επιδίωξε να αποκτήσει πολύ πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ.