Βολιβία: Διακόπτει σχέσεις με την Κούβα η πραξικοπηματική κυβέρνηση

Διεκδικεί και «επίσημα» την προεδρία η Άνιες

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Βολιβίας εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι έχει λάβει την απόφαση να «αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Κούβας από σήμερα (σ.σ. χθες)».

«Αυτή η απόφαση οφείλεται στις πρόσφατες και απαράδεκτες δηλώσεις του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίλα, και στη συνεχή εχθρική στάση της Κούβας κατά της συνταγματικής κυβέρνησης της Βολιβίας και της δημοκρατικής της διαδικασίας», ανέφερε η δήλωση.

Η Κούβα ξεκίνησε την ιατρική συνεργασία της με τη Βολιβία το 2005, επιτρέποντας τη θεραπεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών με προβλήματα στην όραση, και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγείας που διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 2019.

Η Κούβα καταγγέλλει επανειλημμένα την πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εμποδίσουν και να διακόψουν το έργο των κουβανικών ιατρικών ομάδων στο εξωτερικό. Η Κούβα διατηρεί σήμερα ομάδες ιατρών σε περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων 29 χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 31 στην Αφρική, καθώς και παρουσία στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Κεντρική Ευρώπη.

Στο μεταξύ δύο υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας άνοιξαν την πόρτα στην πιθανή υποψηφιότητα της Τζανίνε Άνιες, της αυτοανακηρυχθείσας μεταβατικής προέδρου της χώρας των Άνδεων, στις εκλογές του Μαΐου, σενάριο που ενδέχεται να διχάσει ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση έναντι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), της παράταξης του πρώην αρχηγού του κράτους Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση από το στρατό της χώρας.