Βόμβα για το σκάνδαλο Συνεργατισμού: Προς παραγραφή τα αστικά αδικήματα

Καμπανάκι για ενδεχόμενη παραγραφή των αστικών αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, έκρουσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Όπως ανέφερε η νομοθεσία περί παραγραφής προνοεί ότι σε περίπτωση που η αγωγή δεν κατατεθεί εντός τριών ετών, το αδίκημα παραγράφεται.

«Η περίοδος των τριών ετών ολοκληρώνεται σε δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδ. Μιχαηλίδης.

Στη συνεδρία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, Γεώργιος Αρέστης, ο οποίος αναφέρθηκε στις βαρύτατες ευθύνες του τέως Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και δύο πρώην στελεχών του Συνεργατισμού που συνδέονται με τον Χάρη Γεωργιάδη, Νικόλα Χατζηγιάννη και Γιάννη Σταυρινίδη. Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει αν υπήρχαν σκοπιμότητες πίσω από τον διορισμό του Ν. Χατζηγιάννη, ο Γ. Αρέστης ανέφερε προς τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου τα ακόλουθα:  «Το αφήνω σε εσάς να το κρίνεται. Είναι προφανές ότι ο τέως ΥΠΟΙΚ ήθελε ανθρώπους για να τον ελέγχουν (τον Συνεργατισμό)». Αποκάλυψε επίσης ότι ο Ν. Χατζηγιάννη την περίοδο που ήταν Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού είχε παράλληλα ιδιωτική επενδυτική εταιρεία με κύκλο εργασιών 500 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι ο Ν. Χατζηγιάννη παραδέχθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι είναι «κομματικός φίλος» με τον Χ. Γεωργιάδη.

Φαγοπότι με Altamira

Εν τω μεταξύ ο Γ. Αρέστης έκανε λόγο για «φαγοπότι» με την Altamira το οποίο συνεχίζεται και σήμερα, και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου να το εξετάσουν. Ανέφερε μάλιστα ότι η εξέταση του θέματος επείγει, προσθέτοντας ότι επικοινωνούν μαζί του πολίτες οι οποίοι χάνουν τις περιουσίες τους και του καταγγέλλουν πολλά και διάφορα.

Όπως είπε «χωράφια αξίας 100 χιλ. ευρώ εκτιμώνται για 20 χιλ. ευρώ και φεύγουν τα φιλέτα το ένα μετά το άλλο».

Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο κ. Αρέστης είπε αρχικά πως η Βουλή θα έπρεπε νωρίτερα να είχε ενδιαφερθεί για το πόρισμα λαμβάνοντας υπόψη την” απαξιωτική στάση” της Κυβέρνησης και δη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο κ. Αρέστης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διερωτηθεί γιατί να λάβει υπόψη του μια έκθεση επειδή την έκαναν τρεις δικαστές. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος είχε πει πως τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής είναι όπως τους ιατροδικαστές που έκαναν λάθος στην περίπτωση της γυναίκας στην Πάφο, η οποία φαγώθηκε από σκύλους. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Αρέστης αν αυτά τα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ίδιο, απάντησε πως τα είπε δημόσια και για αυτό τα γνωρίζει.

Στη συνέχεια, ο κ. Αρέστης αναφέρθηκε στις πολιτικές ευθύνες που έχει αποδώσει το πόρισμα στον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος δήλωνε, όταν το κράτος προχωρούσε στην παραχώρηση 1,5 δισ. στον Συνεργατισμό, ότι αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Διερωτήθηκε πώς γίνεται μετά από αυτές τις αισιόδοξες δηλώσεις να φτάσαμε στο ξεπούλημα του συνεργατισμού και μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Γεωργιάδης “να θριαμβολογεί για το ξεπούλημα αυτό”.

Ο κ. Αρέστης αναφέρθηκε κατόπιν στη κακή εταιρική διακυβέρνηση ως ένα παράγοντα που συνέτεινε στην κατάρρευση του συνεργατισμού, εστιάζοντας στον αρνητικό ρόλο του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος διορίστηκε με πολιτικά κριτήρια. Όπως είπε, “ο φίλος του” Χάρη Γεωργιάδη, Νικόλας Χατζηγιάννης ήταν «μέγιστα ακατάλληλος» και είχε καταστροφικό ρόλο στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ανέφερε πως ο κ. Χατζηγιάννης είχε διωχθεί πειθαρχικά δύο φορές από την Τράπεζα Κύπρου, από την οποία έφυγε τελικά, και δεν είχε τα προσόντα.

Σημείωσε πως τόσο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούσαν πως στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης η Συνεργατική δεν πήγαινε καλά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σημείωσε πως θα πρέπει να διερευνηθούν εναντίον του κ. Χατζηγιάννη ποινικά αδικήματα καθώς και αστικές ευθύνες. Ο κ. Αρέστης απέδωσε ευθύνες και στον Διευθυντή Στρατηγικής της ΣΚΤ Γιάννο Σταυρινίδη.

Λόγω της κακής εταιρικής διακυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Αρέστης, δεν γινόταν πρόοδος στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) ενώ γίνονταν αλόγιστα έξοδα, με τις διαφημίσεις καθώς και τις εταιρικές κάρτες.

Γιολίτη: Δεν εμπλέκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις έρευνας

Στη δική της παρέμβαση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη δήλωσε ξεκάθαρα πως το Υπουργείο της σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στις έρευνες της Αστυνομίας, επισημαίνοντας πως ο μόνος που εμπλέκεται στις ανακρίσεις είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος ενεργεί σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κ. Γιολίτη είναι πως ζήτησε ενημέρωση από τον Αρχηγό και έτυχε διαβεβαίωσης ότι η διερεύνηση των υποθέσεων του Συνεργατισμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς από μια ειδική ανακριτική ομάδα, υπό την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Χριστόφορος Μαυρομμάτης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε πως στις έρευνες εργάζονται 13 αστυνομικοί και ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, καθώς το ανακριτικό έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ξεκινούν από την αρχή της σύναψης των ύποπτων δανείων.

Ο κ. Μαυρομμάτης είπε πως οι έρευνες εστιάζονται στην παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων σε 27 άτομα, πρώην αξιωματούχους των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, στις διαγραφές δανείων ύψους 26 εκ. για 18 Ομίλους, που αποτελούνται από νομικά και φυσικά πρόσωπα. Επίσης, υπό διερεύνηση θα τεθεί η παροχή δανείων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Όπως είπε, η έρευνα αυτή θα γίνει και από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος θα δώσει τα ευρήματα του στην Αστυνομία για να συνεχίσει από εκείνο το σημείο. Ακόμα στις έρευνες περιλαμβάνονται τα θέματα διαφημίσεων, της αγοράς υπηρεσιών και της Altamira.

Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Νίνος Κέκκου, είπε από την πλευρά του πως το έργο είναι πολύπλοκο και οι υποθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου / ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy