Βωνιάτης: Αν φτάσουμε το 82% εμβολιασμού δεν αναμένεται νέο κύμα της πανδημίας

Δεν αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, αν εμβολιαστεί πέραν του 82% του πληθυσμού μέχρι το Σεπτέμβριο εκτός απροόπτου, ανέφερε ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού προκειμένου να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης.

Εξέφρασε δε ανησυχία για το γεγονός ότι συνεχίζεται να υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι το 1/3 των νοσηλευομένων χρίζουν μονάδας εντατικής θεραπείας ή μονάδας αυξημένης φροντίδας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεν πτώση στις νοσηλείες αλλά η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει και είναι πιθανόν η ζήτηση να είναι για σοβαρά περιστατικά. Σημείωσε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται στην κοινότητα, παρόλο που στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Για αυτό, επανέλαβε, ότι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, ενώ είπε ότι πρέπει να τηρείται και το safepass.

Ακόμα, ο κ. Βωνιάτης σημείωσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις έχουν σχεδόν 100% προστασία σε περίπτωση που νοσήσει να μην χρειαστεί νοσηλεία ή να χάσει τη ζωή του. Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις ακόμα και την ΔΕΛΤΑ.

Επίσης, τόνισε ότι δεν θα εξαφανιστεί ο ιός αν δεν δοθούν εμβόλια σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αξιολογηθεί το τι επιπτώσεις έχει η χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου.

Για τα παιδιά, είπε ότι οι εμβολιασμοί βοηθούν στην προστασία τους. Όπως ανέφερε μπορεί να μην νοσούν βαριά, αλλά μικρός αριθμός παιδιών αναπτύσσει σύνδρομα εξαιτίας του κορωνοϊού, τα οποία μπορούν να αφήσουν προβλήματα υγείας σε ένα παιδί εφ’ όρου ζωής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.