Βωνιάτης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχει λόγος πανικού – Τι ανέφερε για εμβολιασμούς

Δεν υπάρχει λόγος πανικού εξαιτίας του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο, ξεκαθάρισε ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης.

Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η νόσος υπάρχει, λέγοντας ότι αν κάποιος προσβληθεί, θα υποφέρει για περίπου 4 εβδομάδες.

Μιλώντας για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε πως το 98% των κρουσμάτων της Ευρώπης, δηλαδή περίπου 13 χιλιάδες άτομα, αφορά άνδρες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.

Εξήγησε ότι η νόσος μεταδίδεται λόγω της άμεσης επαφής, διευκρινίζοντας και πάλι ότι δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση όσο του κορωνοϊού.

Ο Μιχάλης Βωνιάτης ανέφερε ότι όταν κάποιος προσβληθεί με την ευλογιά, θα αναπτύξει τις πρώτες τρεις μέρες πιο γενικά συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση και μυαλγίες και ακολούθως θα εμφανίσει το χαρακτηριστικό εξάνθημα, το οποίο όπως είπε, παρουσιάζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο, ο κ. Βωνιάτης ξεκαθάρισε ότι χορηγείται μόνο στις στενές επαφές του κρούσματος, 4-5 μέρες μετά την επαφή.

Ανέφερε μάλιστα ότι πρέπει να χορηγείται με φειδώ, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να εμβολιαστεί η ομάδα των επαγγελματιών υγείας που θα αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά, και οι ευάλωτες ομάδες.

«Μέχρι τώρα υπήρξαν 12 ύποπτα περιστατικά»

Από την πλευρά του ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου είπε ότι τα άτομα που έχουν συμπτώματα ή εμφανίζουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα, πρέπει να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό ο οποίος θα τους παραπέμψει αν χρειαστεί στο πλησιέστερο ΤΑΕΠ, και εκεί θα γίνει η περεταίρω αξιολόγηση.

Πρόσθεσε ότι αν κριθεί αναγκαίο το ύποπτο κρούσμα θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή το ΓΝ Λευκωσίας για τους ενήλικες και το Μακάρειο για τα παιδιά.

Ανέφερε ότι μέχρι τώρα στην Κύπρο υπήρξαν 12 ύποπτα περιστατικά.

Σε ότι αφορά το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι άρχισε από χθες η ενημέρωση των στενών επαφών του ατόμου μέσω και ενός συστήματος που συνδέει τις χώρες, ώστε να ενημερωθούν και όσοι βρέθηκαν μαζί του στην χώρα όπου βρισκόταν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy