Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Φωτογραφεία αρχείου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα Πέμπτη τουλάχιστον έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) προς την ανατολική θάλασσα, ή θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε η Σεούλ, μερικές ώρες προτού επισκεφθεί το Τόκιο ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ.

«Ο στρατός μας εντόπισε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακρού βεληνεκούς από την περιοχή Σουνάν στην Πιονγκγιάνγκ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για ICBM.

Το Ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσης την εκτόξευση, σημειώνοντας μέσω Twitter πως ανέμενε ότι ο πύραυλος θα καταπέσει «εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου».

Η ιαπωνική ακτοφυλακή παρότρυνε τα σκάφη που πλέουν στον τομέα να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν συντρίμμια στη θάλασσα.

Πρόκειται για την τρίτη επίδειξη δύναμης της Πιονγκγιάνγκ από την Κυριακή, που καταγράφεται καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ οργανώνουν εντός της εβδομάδας τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους εδώ και πέντε χρόνια.

Ο Πρόεδρος Γιουν και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν σήμερα στο Τόκιο, για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η σύνοδος κορυφής αυτή είναι η πρώτη εδώ και 12 χρόνια ανάμεσα στους δυο ισχυρούς γείτονες, που προσπαθούν να συνεφέρουν τη διμερή σχέση, η οποία βρισκόταν στο ναδίρ εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό τα 35 χρόνια της κατοχής της Κορέας (1910-1945).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy