Βουλευτικές 2021: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές – Πότε θα έχουμε αποτέλεσμα

Όλες οι πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία - Που και πως ψηφίζετε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι κινητές κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα

Έλα στο Google News

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα το πρωί ο Γενικός έφορος Εκλογών, Δρ. Κώστας Α. Κωνσταντίνου ο οποίος ενημέρωσε για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Όπως είπε, βρισκόμαστε στην τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας, σε πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. «Πρόκειται για μαραθώνια προσπάθεια, που ξεκίνησε εδώ και μήνες από το Υπουργείο Εσωτερικών, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και πολλές άλλες Υπηρεσίες, ώστε σήμερα να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αποστολή, που μας ανατέθηκε από την πολιτεία».

 

Αποχή από τη ψηφοφορία ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή για τα πρόσωπα, που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την επόμενη πενταετία.

«Θα ήθελα να τονίσω, πως η αποχή από τη ψηφοφορία ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης και εκχώρηση του δικαιώματος αυτού σε όσους θα προσέλθουν στις κάλπες».

 

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Οι εκλογές αυτές θα γίνουν κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα οποία ο Έφορος κάλεσε όλους να εφαρμόσουμε πιστά, ώστε να διασφαλιστεί η διεκπεραίωση των εκλογών χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του καθενός μας. Τα πρωτόκολλα αυτά αφορούν στην ψηφοφορία, στα κινητά εκλογικά κέντρα, στη διαλογή των ψήφων, στις τελετές ανακήρυξης και στις προεκλογικές εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, έχει καταρτιστεί πρωτόκολλο για τη ψηφοφορία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση απόστασης δύο μέτρων από κάθε πρόσωπο, που θα βρίσκεται στο κέντρο, με εξαίρεση οικογένειες και τους υπαλλήλους, που θα χειρίζονται τον κατάλογο και θα δίδουν τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι θα εργάζονται πίσω από διαφανές προστατευτικό κάλυμμα.

Προϋποθέσεις εισόδου σε εκλογικό κέντρο – Οι εκλογείς μόνο με μάσκα και την ταυτότητά τους 

Στη βάση του ίδιου πρωτοκόλλου, κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο, χωρίς τη χρήση μάσκας. Οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό, που να φανερώνει την πρόθεση τους για το τι θα ψηφίσουν. Με εξαίρεση τους εκλογείς, όσοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα (υπάλληλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ΜΜΕ) θα πρέπει:

  • Να έχουν διενεργήσει εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, την προηγούμενη μέρα, ή
  • Να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 από τη Δημοκρατία, το οποίο να δεικνύει ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των επτά ημερών από την τελευταία δόση, ή
  • Έχουν διαγνωστεί θετικοί/ες στην ασθένεια του COVID-19 και δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής εργαστηριακής τους διάγνωσης.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε με το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε με το δελτίο ταυτότητάς τους. Εξαίρεση αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους. Υπενθυμίζω, πως πλέον δεν σφραγίζουμε τα εκλογικά βιβλιάρια, αλλά όλοι οι εκλογείς υπογράφουν στον εκλογικό κατάλογο, στον χώρο που βρίσκεται δίπλα από τα στοιχεία τους.

Τέλος σήμερα στην προεκλογική

(α)     Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις υποψηφίων σε διαφημιστικές πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυχτα να μην υπάρχουν.

Παρακάλεσε επίσης, όπως αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή άλλως πως, γιατί και αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας. Καλώ τα εκλογικά επιτελεία, αλλά και κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να επηρεάσουν τους εκλογείς ή να διασπείρουν φήμες, όταν η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί.

Επίσης, απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

Δίδεται η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ,μέσα σε θεμιτά πλαίσια.

(β)     Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους. Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους ένα από αυτά τα έγγραφα, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί. Υπενθυμίζω, ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 1.00 μ.μ.

(γ)     Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει. Η Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής θα έχουν αρμόδιους λειτουργούς και κατά την ημέρα των εκλογών για να ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοινώσεις, όπου καταγράφονται οι πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν για να ενημερωθεί κάθε πολίτης για το εκλογικό του κέντρο. Τα μέσα αυτά αφορούν την αναζήτηση στο διαδίκτυο, την αποστολή γραπτού μηνύματος sms και τηλεφωνική κλήση είτε σε παγκύπριο αριθμό είτε σε αριθμούς στις Επαρχιακές Διοικήσεις και στην Υπηρεσία Εκλογών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω, όπως επαναλάβετε την προώθησή τους για υπενθύμιση και διευκόλυνση του κοινού.

(δ)     Απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των κομμάτων/ υποψηφίων, να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων και για το ζήτημα αυτό  έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο μοναδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου είναι ο προεδρεύων, για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορό του.

Σχεδόν 15.000 αύξηση στους ψηφοφόρους

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές, ανέρχεται στους 557.589, ο οποίος είναι κατά 14.674 μεγαλύτερος απ’ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ, σε εθνικές εκλογές.

Η εκλογική περιφέρεια με τους περισσότερους εκλογείς είναι η Λευκωσία με 196.194 ψηφοφόρους και ακολουθεί η Λεμεσός με 115.002, η Αμμόχωστος με 114.194, η Λάρνακα με 58.333, η Πάφος με 45.050 και η Κερύνεια με 28.816 εκλογείς.

Οι γυναίκες εκλογείς ανέρχονται στις 283.032 (50,76%) και οι άνδρες στους 274.557 (49,24%). Επίσης, το 14,73% των εκλογέων έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών και το 18,55% μεγαλύτερη των 70 ετών.

Κατά τον πλέον πρόσφατο εκλογικό κατάλογο της τριμηνίας 2/1/2021 έως 2/4/2021, ενεγράφηκαν 15.270 νέοι εκλογείς.

Πέραν των πιο πάνω, δικαίωμα ψήφου έχουν άλλα 512 πρόσωπα, που είναι εγγεγραμμένα σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και συγκεκριμένα 50 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 197 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, καθώς και 265 φυλακισμένοι.

Οι εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε 1.176 εκλογικά κέντρα. Από αυτά, τα 1.166 θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 16 αφορούν την εκλογή των εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων και τα υπόλοιπα δέκα στο εξωτερικό. Τέσσερα από αυτά θα λειτουργήσουν στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων έχει ήδη ανακηρυχθεί, αφού δεν υπήρξε ανθυποψήφιος.

Ο αριθμός εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο κυμαίνεται από 36 εκλογείς στις Κέδαρες έως τους 716 εκλογείς στο Λύκειο Κύκκου Α΄.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, Κέντρο Ρ΄, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ΄. Περαιτέρω, οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών θα ψηφίσουν στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, Κέντρο Α΄.

Όπως έχει καθιερωθεί, από το 2006 και εντεύθεν, σε συνεργασία με τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, θα λειτουργήσει εκεί ειδικό εκλογικό κέντρο, στο οποίο θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών.

Οι κάλπες αυτές για διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου των φυλακισμένων θα μεταφερθούν για να συμψηφιστούν με προκαθορισμένες κάλπες των εν λόγω εκλογικών περιφερειών/θρησκευτικής ομάδας και στη συνέχεια θα γίνει η διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των ενοποιημένων καλπών.

Οι Τ/Κ εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα, μαζί με Ε/Κ εκλογείς, με βάση τον τόπο διαμονής και εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο. Για διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου τους θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους Ε/Κ, αλλά για διευκόλυνσή τους, στα κέντρα αυτά, θα υπάρχουν οδηγίες ψηφοφορίας στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή λειτουργοί γνώστες της τουρκικής, εάν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

Ειδικός εκλογικός κατάλογος COVID-19

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετική τροποποίηση της Νομοθεσίας, για τη συγκεκριμένη εκλογή, οι εκλογείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19, με βάσει τα στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Υγείας, και που κατά τη μέρα ψηφοφορίας θα βρίσκονται σε περιορισμό, σύμφωνα με το εν ισχύ Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, το οποίο εκδίδεται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να εγγραφούν σε προσωρινό ειδικό εκλογικό κατάλογο, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη διεύθυνση συνήθους διαμονής τους ή στον χώρο νοσηλείας τους.

Η αίτηση για εγγραφή στον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο γίνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση aps.elections.moi.gov.cy και θα λειτουργεί μέχρι σήμερα η ώρα 6:00. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση, ότι ο/η εκλογέας που την υπέβαλε, αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού COVID-19, μέσω των στοιχείων που τηρούνται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Υγείας. Για σκοπούς προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων που εγγράφονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, αυτός δεν θα δημοσιευτεί.

Διαδικασία ψηφοφορίας σε ειδικά εκλογικά κέντρα

Οι εκλογείς που θα εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, θα ψηφίσουν σε ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα, που θα στελεχωθούν από δύο υπαλλήλους και μέλη της Αστυνομίας Κύπρου. Η ψηφοφορία αυτή θα γίνει στη βάση οδηγού, που έχει γίνει για τον σκοπό αυτό. Περαιτέρω, εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία θα επεξηγείται ο τρόπος ψηφοφορίας, για όσους θα εγγραφούν στον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο. Για τον ίδιο σκοπό λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 22 867879, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 07:00 μ.μ. για καθοδήγηση όσων επιθυμούν να εγγραφούν στον ειδικό κατάλογο.

Για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών στη διαδικασία ψηφοφορίας, στα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα.

Οι εκλογείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικώς από τον Προεδρεύοντα υπάλληλο και εάν δεν ανταποκρίνονται, θα θεωρείται ότι απέχουν της ψηφοφορίας. Εάν το συνεργείο απομακρυνθεί από την οικία, επειδή δεν ανταποκρίνεται ο εκλογέας, δεν θα επιστρέφει.

Αντί υπογραφής στον κατάλογο, στην περίπτωση αυτή οι εκλογείς θα υπογράφουν έντυπο συμμετοχής στη ψηφοφορία, που θα τοποθετείται σε ειδικό κιτίο. Σημειώνεται, πως θα ενημερωθούν οι Προεδρεύοντες των κανονικών εκλογικών κέντρων, ώστε οι εκλογείς αυτοί να αφαιρεθούν από τον κατάλογό τους, προκειμένου να μην υπάρξει δυνατότητα κάποιος να ψηφίσει δύο φορές.

Η εκκίνηση των κινητών εκλογικών κέντρων θα γίνει από συγκεκριμένους χώρους, όπου θα γίνει σφράγιση των ψηφοδελτίων και των καλπών. Οι χώροι αυτοί μπορούν να επιθεωρηθούν από τους εκπροσώπους των συνδυασμών, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Η καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων από τις κινητές κάλπες θα γίνει στον χώρο αφετηρίας τους, όπου θα αναμιχθούν και θα γίνει η καταμέτρηση και η διαλογή.

 

Ψηφοδέλτια

Εκτυπώθηκαν 600.000 ψηφοδέλτια τα οποία ήδη τοποθετήθηκαν στις κάλπες και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσής τους στους προεδρεύοντες. Τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί σε χαρτί ασφαλείας, διαφορετικού χρώματος για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, στις εκλογικές περιφέρειες που κατέρχονται τέτοιοι υποψήφιοι, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Σταυροί προτίμησης

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, είναι πέντε για τη Λευκωσία, τρεις για τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο, δύο για τη Λάρνακα και από ένας για την Πάφο και την Κερύνεια. Τονίζεται, ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που προβλέπονται στον Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Οι επικεφαλής των κομμάτων δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης, γι’ αυτό δίπλα από τα ονόματά τους, στο ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχει τετραγωνάκι, εκτός εάν επέλεξαν διαφορετικά, οπότε έχουν και αυτοί τετραγωνάκι δίπλα από το όνομά τους.

Έγκυρα ψηφοδέλτια

Έγκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος την επίσημη σφραγίδα, καθώς και ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά τους μεμονωμένους υποψηφίους, φέρουν ένα από τα καθορισμένα σημεία μέσα στο μικρό ορθογώνιο που βρίσκεται δίπλα από τη στήλη του Υποψηφίου της προτίμησης.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι, είναι οι εξής:

(α)       Όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Με βάση τον Εκλογικό Νόμο, ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου, οφείλει να μεριμνήσει για να σφραγισθούν όλα τα ψηφοδέλτια στο εξωτερικό τους μέρος, με ειδική σφραγίδα, προτού αυτά παραδοθούν στους εκλογείς για να ψηφίσουν. Επομένως, αν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι’ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που παραδίδουν και παραλαμβάνουν, αντίστοιχα, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

(β)       Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ’ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως: π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

(γ)       Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους.

(δ)       Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√».

(ε)        Όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται άκυρα τα ψηφοδέλτια, που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στον Νόμο, ή στα οποία οι εκλογείς χρησιμοποιούν πένα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο.

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά αυτά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά για στατιστικούς σκοπούς.

Υποψηφιότητες

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 658 υποψήφιοι, 651 από 15 εκλογικούς κομματικούς συνδυασμούς και επτά μεμονωμένες υποψηφιότητες. Περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, ποσοστό 24,31%. Το 2016 οι υποψήφιοι ήταν 493 και περιλάμβαναν 108 γυναίκες, ποσοστό 21,90%. Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει  χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.

Καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και των σταυρών προτίμησης θα γίνει στα ίδια τα κέντρα, στην παρουσία των εκπροσώπων των συνδυασμών και των υποψηφίων. Η Εκλογική Νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των κομμάτων ή υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια. Απαγορεύεται επίσης να φέρουν πένες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων. Μετά το πέρας της διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να καταγράψουν τα κομματικά αποτελέσματα και τους σταυρούς προτίμησης του κόμματος που εκπροσωπούν.

Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του αυξημένου αριθμού κομμάτων και ανεξαρτήτων υποψηφίων θα απαγορευθεί η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο. Δεν θα επιτραπεί επίσης στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να παρευρίσκονται. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης θα έχουν μόνο οι υποψήφιοι και οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Η ροή των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα και αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στο μηχανογραφικό σύστημα, πριν τις 07:00 το βράδυ.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα τότε αναμένεται ότι μέχρι τις 11.00 μ.μ. περίπου θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, κατά εκλογική περιφέρεια, από την πρώτη κατανομή των εδρών. Στη συνέχεια θα γίνει από το Γραφείο μου η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών.

Κατανομή Εδρών

Οι υποψήφιοι που θα καταλάβουν έδρα από την πρώτη κατανομή, θα γνωστοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και καταχώρησης των σταυρών προτίμησης. Με εξαίρεση τις Εκλογικές Περιφέρειες της Λευκωσίας και της Κερύνειας οι ανακηρύξεις των επιτυχόντων θα γίνουν το βράδυ της εκλογής, στις Επαρχίες τους, δεδομένου πως η διαδικασία θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουν την επόμενη μέρα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», στις 12 το μεσημέρι, μαζί με τις ανακηρύξεις των εκλογικών περιφερειών Λευκωσίας και Κερύνειας, καθώς επίσης τις ανακηρύξεις της δεύτερης και τρίτης κατανομής. Στον ίδιο χώρο, και η ανακήρυξη των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους φορείς που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες, αυτοί έχουν υποχρέωση να αποστέλλουν στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κάθε υποψήφιο ή για λογαριασμό του, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Φορέας ο οποίος παραλείπει να ενεργήσει ως ανωτέρω είναι ένοχος παράνομης ενέργειας.

Σημειώνω, ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας είναι η αρχή για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών τόσο των υποψηφίων όσο και των πολιτικών κομμάτων.

Έδρα Γενικού Εφόρου Εκλογών – Γραφείο Τύπου

Σημειώνω, ότι η έδρα μου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, θα βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο Έφορος. Η ενημέρωσή σας για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας θα γίνεται από το Αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφορίων, όπου θα λειτουργεί ως Γραφείο Τύπου του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Ανακοινώσεις θα γίνουν ως ακολούθως: 7 π.μ., 10:15 π.μ., 12:15 μ.μ., 1:15 μ.μ., 3:15 μ.μ., 5:15 μ.μ. και 6:00 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί επίσης ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και εάν για οποιοδήποτε λόγο αναγκαίο κριθεί αναγκαίο, θα γίνει πρόσθετη ενημέρωση, πέραν των πιο πάνω.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.