Βουλευτικές Εκλογές 2021: Που και Πως ψηφίζετε – Τι να προσέξετε

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Κύπριοι ψηφοφόροι προκειμένου να καθορίσουν τους 56 βουλευτές που θα απαρτίζουν τη Βουλή τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η προεκλογική εκστρατεία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, διεξάχθηκε κάτω από πολλούς περιορισμούς με τα κόμματα και τους υποψηφίους να έρχονται σε άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ωστόσο η πανδημία δεν επηρέασε μόνο την προεκλογική εκστρατεία αλλά επηρεάζει και την ψηφοφορία αφού οι πολίτες καλούνται να προσέρχονται στις κάλπες τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών διευκρινίζει ότι στη βάση του πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό COVID-19 του Υπουργού Υγείας, που διέπει τη διαδικασία ψηφοφορίας στα φυσικά εκλογικά κέντρα, οι ψηφοφόροι, κατά την είσοδο τους στο εκλογικό κέντρο, θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους και να φέρουν μάσκα προστασίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε αυτό.

Δεν μπαίνει κανείς με κομματικά σύμβολα

Τονίζει περαιτέρω, πως δεν θα γίνονται αποδεκτοί στο εκλογικό κέντρο εκλογείς, που θα φέρουν μάσκα προστασίας με τυπωμένο το όνομα ή το έμβλημα πολιτικού κόμματος ή συνδυασμού ή υποψηφίου, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, που να υποδηλώνει την προτίμηση του εκλογέα, προς συγκεκριμένο συνδυασμό ή υποψήφιο.

Για να μπορείτε να ψηφίσετε πρέπει να παρουσιάσετε είτε εκλογικούς βιβλιάριο είτε την ταυτότητα σας και νοείται ότι πρέπει να είστε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Που ψηφίζετε

Για να μάθετε που ψηφίζετε έχετε τρεις διαφορετικές επιλογές:

  1. Το υπουργείο Εσωτερικών όπως και σε κάθε εκλογές, δημιούργησε ιστοσελίδα στην οποία μπορείτε να εισάγετε την ταυτότητα σας και να μάθετε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε. Μπείτε στην ακόλουθη σελίδα για να βάλετε τα στοιχεία σας:

https://wtv.elections.moi.gov.cy/

2.Γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (SMS):
Μήνυμα στον αριθμό 1199, καταχωρώντας:
wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης
π.χ. wtv 900500 01/06/19903. Τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης:
Παγκύπριος αριθμός           :           77772212
Λευκωσία                              :           22804348
Λεμεσός                                 :           25806443
Αμμόχωστος                         :           23200935
Λάρνακα                                :           24801858
Πάφος                                    :           26801143
Υπουργείο                             :           22867771Σημειώνεται ότι  για την υπηρεσία αποστολής μηνύματος SMS καθώς για τον παγκύπριο αριθμό τηλεφώνου, ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις:

      • αποστολή μηνύματος στο 1199 : €0,02/μήνυμα
      • κλήση στον παγκύπριο αριθμό : €0,08/λεπτό

Μπλέ ή μαύρη πέννα για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θα δίδεται στους εκλογείς πένες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου.Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πένα οποιουδήποτε άλλου χρώματος το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.
Γι΄ αυτό προτρέπονται όλοι οι εκλογείς, όπως χρησιμοποιούν τις πένες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα τους δίνονται, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, με στόχο την προστασία της ψήφου τους.

Σημειώνεται πως οι εν λόγω πένες θα απολυμαίνονται σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, που καθορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Ο σωστός τρόπος ψηφοφορίας

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει, ότι σύμφωνα με τους περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Κανονισμούς, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√».

Γι΄ αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξαρτήτου υποψηφίου της προτίμησής τους.

Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον αριθμό που αναφέρεται πιο κάτω, κατά εκλογική περιφέρεια:

Εκλογική Περιφέρεια
Σταυροί Προτίμησης
Λευκωσία
5
Λεμεσός
3
Αμμόχωστος
3
Λάρνακα
2
Πάφος
1
Κερύνεια
1

 

Μόνο από ένα κόμμα

Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει υποψήφιους από τον ίδιο συνδυασμό και όχι από διαφορετικούς. Για παράδειγμα μπορεί να επιλέξει από ένα μέχρι πέντε υποψήφιους από το ψηφοδέλτιο Λευκωσίας που ανήκουν όλοι στο Χ Κόμμα.

 

Οι ώρες ψηφοφορίας

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 07:00 μέχρι τις 18:00. Από τις 12:00 μέχρι τις 13:00 τα κέντρα θα κλείσουν για διάλειμμα.

Όσον αφορά τις ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, έχουν ως ακολούθως:

ΧΩΡΑ ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ (ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ 7.00 π.μ. – 6.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 1.00 μ.μ.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 8.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 12.30 μ.μ.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα

Με το κλείσιμο των καλπών στις 18:00 δημοσιοποιούνται τα exit polls απο τα ΜΜΕ και αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων. Μόλις τελειώνει η διαδικασία σε κάθε εκλογικό κέντρο, δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα. Υπολογίζεται πως μέχρι τις 20:00, η πλειοψηφία των ψήφων θα καταμετρηθεί και θα έχουμε αποτέλεσμα.

Συντονιστείτε με το Dialogos.com.cy και το ραδιόφωνο του Άστρα 92.8 για όλες τις εξελίξεις και νέα γύρω από τις Βουλευτικές2021.

 

Τάσος Αναστάση

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy