Βουλευτικές: Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυριανή διαδικασία

Έπεσε τα μεσάνυκτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών.

Σήμερα και αύριο απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Επίσης απαγορεύεται η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή αλλού.

Τα εκλογικά επιτελεία αλλά και κάθε υποψήφιος ξεχωριστά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία για να επηρεάσει τους εκλογείς ή να διασπείρει φήμες. Σήμερα απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

Να σημειωθεί πως οι σημερινές εφημερίδες μπορούν να δημοσιεύσουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της χθεσινής μέρας.

Ανοίγουν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες

Οι κάλπες αύριο θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Οι εκλογείς μπορούν να σημειώσουν μέχρι και 5 σταυρούς προτίμησης στη Λευκωσία, 3 σε Αμμόχωστο και Λεμεσό, 2 στη Λάρνακα και 1 σταυρό σε Πάφο και Κερύνεια. Το τελικό αποτέλεσμα θα γνωστοποιηθεί γύρω στις 11 το βράδυ ενώ μετά τα μεσάνυκτα θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα των νέων βουλευτών. Να σημειωθεί ότι 91 πρόσωπα υπέβαλαν αίτηση να ψηφίσουν στην οικία τους αφού είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Κάλπες θα στηθούν επίσης σε Ελλάδα και Βρετανία.

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα η εκλογική διαδικασία

Οι εκλογές θα γίνουν κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο, χωρίς τη χρήση μάσκας η οποία δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε διακριτικό, που να φανερώνει την πρόθεση ψήφου. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται από τους ψηφοφόρους να κάνουν rapid test, προκειμένου να μεταβούν στις κάλπες. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε με το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε με το δελτίο ταυτότητάς τους.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών τονίζει ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του προεδρεύοντα. Ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του και έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες που αφορούν ακόμη και σε σύλληψη αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

500 κόλλες Α3 σε κάθε κάλπη για να αντικαθίστανται προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού

Έγινε το πρωί χθες η παράδοση στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων της επαρχίας Λευκωσίας των συνολικά 438 καλπών της επαρχίας. Από αυτές, οι οκτώ κάλπες αφορούν τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών και η μία κάλπη τη θρησκευτική ομάδα των Λατίνων. Η ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά είναι ότι η κάθε κάλπη παραδιδόταν μαζί με πλαστική σακούλα, που περιέχει αντισηπτικά χεριών και χαρτιά καθαρισμού.

Επίσης, μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι οι κάλπες ζυγίζουν περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, γιατί σε αυτές περιέχονται και περισσότερες από 500 κόλλες μεγέθους Α3 για να αντικαθίστανται κάθε φορά που ένας ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο παραβάν, προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όσον αφορά τις κινητές κάλπες, η παράδοσή τους θα γίνει στις 6:00 το πρωί της Κυριακής των εκλογών.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την παράδοση των καλπών που έγινε στην κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στον Στρόβολο, ο αναπληρωτής Έπαρχος Λευκωσίας και Έφορος Εκλογής της επαρχίας, Ανδρέας Χατζηπάκκος, είπε ότι «μια ιδιαιτερότητα είναι ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, δεν γίνεται η ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κατά την παράδοση των καλπών, αλλά παραδίδονται μόνο οι κάλπες», προσθέτοντας ότι η παράδοση γίνεται σταδιακά για αποφυγή συνωστισμού και εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ανέφερε ότι έχουμε 429 κάλπες οι οποίες θα λειτουργήσουν σαν εκλογικά κέντρα στην επαρχία Λευκωσίας και επιπλέον 9 κάλπες που αφορούν τις θρησκευτικές ομάδες (8 κάλπες για τους Μαρωνίτες και 1 κάλπη για τους Λατίνους). Σημείωσε ότι για τους Αρμενίους δεν θα υπάρξει εκλογή.

Ο κ. Χατζηπάκκος είπε ακόμη ότι μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι την κάθε κάλπη συνοδεύουν αντισηπτικά χεριών και χαρτιά καθαρισμού «γιατί οι προεδρεύοντες πριν φύγουν από το εκλογικό κέντρο οφείλουν να καθαρίσουν τις οποιεσδήποτε επιφάνειες υπάρχουν στα εκλογικά κέντρα για θέμα ασφάλειας των παιδιών που θα έρθουν την επόμενη ημέρα στο σχολείο τους». Ανέφερε επίσης ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία οι κάλπες ζυγίζουν περισσότερο από άλλες φορές γιατί σε αυτές περιέχονται περισσότερες από 500 κόλλες, μεγέθους Α3. Ο κ. Χατζηπάκκος είπε ότι έχουν προβλεφθεί τα πάντα, όπως είπε, ακόμη και φανοί θυέλλης «στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να εργασθούν γύρω στα 7.800 πρόσωπα. Από αυτούς οι 5.200 θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, 500 θα βρίσκονται στις γραμματείες ενώ 2.100 αστυνομικοί θα αναλάβουν την αστυνόμευση. Τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώσουν και 450 άνεργοι πτυχιούχοι.

Για πρώτη φορά, λόγω πανδημίας θα λειτουργήσουν κινητά εκλογικά κέντρα παγκύπρια τα οποία θα συνοδεύονται από περιπολικό της Αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην αστυνόμευση το Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως του Αρχηγείου θα συντονίζει όλες τις Αστυνομικές διευθύνσεις στις επαρχίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy