Βουλευτής ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου: Οι κυβερνώντες στερούνται οράματος για την υγεία

Έλα στο Google News

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής τονίζει ότι υπάρχει υποστελέχωση στα Νοσοκομεία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2020. Για μια ακόμα χρονιά διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνώντες στερούνται οράματος για την υγεία και ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Απουσιάζει ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα.

Δυστυχώς, τα Νοσοκομεία εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από την έλλειψη στελέχωσης τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στον εξοπλισμό. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αναζητώντας λύσεις για την υγεία και από το ένα άκρο της Κύπρου, να πρέπει να πάνε στη Λευκωσία; Ή γιατί να μην υπάρχει ένα MRI σε όλα τα Νοσοκομεία της Κύπρου;

Το ίδιο συμβαίνει με τις επεκτάσεις των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, που δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού συζητείται χρόνια τώρα, η επέκταση του και ακόμα δεν λήφθηκε απόφαση. Διαιωνίζονται τα προβλήματα. Κάνουμε ακόμα ιατρική στους διαδρόμους και τα κοντέϊνερ. Τι θα γίνει με το Νοσοκομείο της Λάρνακας; Δόθηκε νέα παράταση στην παράδοση της νέας πτέρυγας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει παράδοση της το 2018! Πότε επιτέλους θα τελειώσει; Τι θα γίνει με την επέκταση των Πρώτων Βοηθειών στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και με τα ΤΑΕΠ όλων των άλλων πόλεων που υπολειτουργούν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας; Ο κίνδυνος θανάτου ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή!

Τι θα γίνει με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά αιτήματα των ιατρών του ΟΚΥΠΥ και πόσοι κίνδυνοι δημιουργούνται από τη μη έγκαιρη επίλυση τους. Αγωνιούμε και ανησυχούμε ενόψει εφαρμογής της 2ης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης την 1η Ιουνίου 2020.

Αν δεν υπάρχει έγκαιρη στελέχωση και εξοπλισμός των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων οι κίνδυνοι είναι ορατοί. Δεν θα είναι σε θέση τα Δημόσια Νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν. Δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα.

Ένας πολύ καίριος θεσμός είναι αυτός του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓΕΣΥ, που παρόλες τις προσπάθειες του ίδιου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, έχει μείνει χωρίς στελέχωση. Διερωτόμαστε πώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενισχύει τη σωστή λειτουργία του ΓΕΣΥ;

Καθιστούμε απολύτως υπεύθυνη την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις και παραλείψεις τους, για το γεγονός ότι δεν φροντίζουν ως οι διακηρύξεις τους, να προχωρήσουν στην ομαλή αυτονόμηση των Νοσηλευτηρίων και τη λειτουργία του ΓΕΣΥ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.