«Βουλευτής» ΡΤΚ: Σεβασμό στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού πρέπει να γίνουν σεβαστά δήλωσε ο Αρμαγάν Τζιαντάν, «βουλευτής» του ΡΤΚ, στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια συζήτησης έκθεσης για το Βαρώσι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Τζιαντάν χαρακτήρισε σημαντική την έκθεση που συζητείται στην PACE, ο Τζιαντάν τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισορροπημένο τρόπο.

Επεσήμανε ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τρόπο που θα συμβάλει στην οριστική επίλυση του Κυπριακού και υπέδειξε τη σημασία της αντιμετώπισης της περίκλειστης περιοχής με τρόπο, που «θα ωφελήσει και τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε αυτή την περίοδο, που οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση έχουν βαλτώσει».

Ο κ. Τζιαντάν πρόσθεσε ότι η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης να κλείσει την εξέταση της απόφασης Λοϊζίδου του ΕΔΑΔ κρίνοντας αποτελεσματικά και επαρκή τα μέτρα που έλαβε το κατοχικό καθεστώς, επιβεβαιώνει το έργο της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» και δείχνει ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να επιτύχουν κέρδη με πολιτικές που ανοίγονται στον κόσμο και δεν κλείνονται στον εαυτό τους.

Ανέφερε ότι απογοήτευσε τον τουρκοκυπριακό «λαό» η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 από τους Ελληνοκύπριους και η ένταξη στη συνέχεια της «ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ», την ώρα που η τουρκοκυπριακή πλευρά αποκλείστηκε από αυτό και πρόσθεσε ότι τα 18 χρόνια που πέρασαν από τότε έχουν εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη μη λύση.

Δήλωσε ακόμη ότι η έλλειψη λύσης έχει στριμώξει περαιτέρω τους Τουρκοκύπριους οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικοπολιτιστικά και ότι περνούν δύσκολες στιγμές, καθώς και ότι το σημερινό στάτους κβο δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους

Υποστηρίζοντας ότι η άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987 από την αμερικανική κυβέρνηση έχει προσδώσει νέα διάσταση στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες εντάσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, κρύβουν διάφορες απειλές για την Κύπρο, ο Αρμαγάν Τζαντάν σημείωσε ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας της Τουρκίας και της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Επισημαίνοντας ότι η PACE είναι ένας πολύ σημαντικός διεθνής οργανισμός στον οποίο είναι παρόντες μαζί Τουρκοκύπριοι, Ελληνοκύπριοι, Τούρκοι και Έλληνες βουλευτές, ο κ. Τζαντάν ανέφερε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και είπε ότι τα μέρη πρέπει να έρθουν κοντά με κοινή λογική, διαφορετικά είναι αναπόφευκτο ότι οι εντάσεις στη διεθνή σκηνή θα τροφοδοτήσουν την μη λύση στο νησί και θα το σύρουν σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy