Η Βουλγαρία θα πρέπει να εκπαιδεύσει 60 Ουκρανούς στρατιώτες ως ιατρούς, λέει ο Υπουργός Άμυνας της χώρας

Η Βουλγαρία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην αποστολή της ΕΕ για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ. Ο Στογιάνοφ πρότεινε όπως τέσσερις ομάδες 15 Ουκρανών στρατιωτών εκπαιδευτούν ως γιατροί στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία στη Σόφια.

Ο Στογιάνοφ βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα για μία συνάντηση Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία θα συνεισφέρει με προσωπικό και εξοπλισμό για την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τί είδους εξοπλισμός θα παρασχεθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιολόγηση αυτού του θέματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ολλανδία είναι πρόθυμη να παράσχει στη Βουλγαρία αεροσκάφη F-16 σε αντάλλαγμα για τα MiG -29 της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι στάλθηκε στο ολλανδικό κράτος μια επιστολή τον Ιούνιο. Η απάντηση τότε ήταν ότι η Ολλανδία δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει F-16 στην Βουλγαρία.

«Είχα συνάντηση με τον Ολλανδό Υπουργό Άμυνας. Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των πιλότων μας για τα F-16», είπε ο Στογιάνοφ.

Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, τα MIG-29 αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2023. «Μετά από αυτό, έχω αμφιβολίες ως προς το αν θα μπορούμε να τους κρατήσουμε λειτουργικούς», πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.