Βουλγαρία: Ζητά αύξηση του ποσού στήριξης από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ

Η Βουλγαρία επιμένει στην αύξηση του ποσού της στήριξης για τη χώρα από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη το βουλγαρικό Υπουργείο Γεωργίας. Το αίτημα εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Γεωργίας Georgi Sabev και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία της βουλγαρικής πλευράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Sabev ενημέρωσε τον Επίτροπο για την τρέχουσα κατάσταση στην γεωργική αγορά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βούλγαροι αγρότες λόγω των υπερβολικών εισαγωγών από την Ουκρανία.

Επανέλαβε ότι η Βουλγαρία στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία και υποστηρίζει την ανάγκη εξασφάλισης των προμηθειών γεωργικών προϊόντων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά αυτό δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των αγροτών της ΕΕ.

[yarpp]

Ενημέρωσε επίσης ότι η πίεση που ασκούν οι ουκρανικές εισαγωγές στη βουλγαρική αγορά προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς, όπως είπε, οι πιο σοβαρές διαταραχές παρατηρούνται στην αγορά του ελαιούχου ηλιόσπορου. Εκτός από τη Βουλγαρία, μόνο δύο ακόμη χώρες αναμένεται να λάβουν στήριξη από το γεωργικό αποθεματικό – η Πολωνία και η Ρουμανία.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία, και η αβεβαιότητα στις γεωργικές αγορές. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η σημαντική αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, των χημικών, των ζωοτροφών και της ενέργειας επηρεάζει αρνητικά την πρόσβαση των αγροτών στο κεφάλαιο κίνησης, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές δυσκολίες στην εμπορία των προϊόντων τους.

Κατά τη συνάντηση, οι Υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν την κρίσιμη κατάσταση στον γαλακτοκομικό τομέα και την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Η Βουλγαρία υποστήριξε το αίτημα για επείγουσα βοήθεια από το αγροτικό αποθεματικό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy