Βουλή: Ανάγκη πολιτικής για έλεγχο και προστασία των υπόγειων υδάτων


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Την ανάγκη για αδιάλειπτη καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, αλλά και για τη χάραξη πολιτικής για τον έλεγχο και την προστασία των υπόγειων υδάτων με βάση όλες τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό του ΟΗΕ στις 22 Μαρτίου.

Οπως ανέφερε σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, η Πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για τη φετινή χρονιά είναι τα υπόγεια ύδατα, ένας ανυπολόγιστης σημασίας πόρος, που όμως συχνά παραβλέπεται, καθώς βρίσκεται εκτός του οπτικού μας πεδίου. «Ο ρόλος των υπόγειων υδάτων είναι ζωτικός όσον αφορά τις καλλιέργειες, τη βιομηχανία και την οικονομία, γι’ αυτό η προστασία τους αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για την πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου πολιτισμού», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει όλα τα κράτη, ώστε να αναλάβουν δράσεις για θέματα που σχετίζονται με το νερό, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης για το νερό, έχει θέσει την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων σε κεντρική θέση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στους στόχους του για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η περίοδος της πανδημίας έχει καταδείξει με σαφή τρόπο ότι το νερό αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο της ανθρωπότητας για την προστασία της από τη μετάδοση του κορωνοϊού», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, υπενθυμίζοντας την πολυδιάστατη σημασία του νερού σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, κάτι που καθιστά την πρόσβαση σε αυτό θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προαπαιτούμενο για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό με τραγικό αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσης, την αξιοπρέπεια και την υγεία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.