Βουλή: Αποδεκτές οι αναπομπές του ΠτΔ για ακίνητα – Ψηφίστηκε νόμος για δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε δύο αναπομπές  του Προέδρου της Δημοκρατίας σε νόμους που ψήφισε η Βουλή.

Σκοπός των αναπεμφθέντων νόμων ήταν η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Eγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, αντίστοιχα, ώστε, σε περίπτωση που διενεργείται στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης δανείου, με τη συγκατάθεση του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη, μεταβίβαση ή/και υποθήκευση ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, να μην ισχύει η προβλεπόμενη στους εν λόγω βασικούς νόμους απαγόρευση μεταβίβασης της επηρεαζόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας ή αυτοτελούς τμήματός της, η οποία εγγράφεται και επενεργεί προς όφελος της αρμόδιας οικοδομικής αρχής, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών.

Οι νόμοι αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατ’ επίκληση του άρθρου 51.1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κυριότεροι λόγοι της αναπομπής των υπό αναφορά νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αυτοί εξάγονται από τις δύο επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι οι ενδοιασμοί της εκτελεστικής εξουσίας για τη λειτουργικότητα των προτεινόμενων διατάξεων, καθότι με την υιοθέτησή τους αναμένεται ότι θα διοχετευτούν στην αγορά ακίνητα στα οποία ανεγέρθηκαν οικοδομές με ουσιώδεις παρατυπίες, για τις οποίες εκδόθηκε πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών. Επίσης αναφέρεται ότι οι νόμοι αντίκεινται στην αρχή της ισότητας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατά την επανεξέταση των νόμων, εισηγήθηκε την αναθεώρηση των αναπεμφθέντων νόμων, ώστε η άρση της προβλεπόμενης στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία απαγόρευσης αφενός να αποτελεί προσωρινή ρύθμιση με ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 και αφετέρου να μην ισχύει αποκλειστικά για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης δανείου, αλλά για κάθε περίπτωση ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών.

Η Ολομέλεια ψήφισε ακολούθως νέα κείμενα, τα οποία διαλαμβάνουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφενός θα είναι προσωρινής ισχύος, ήτοι θα λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2021, και αφετέρου θα εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών. Υπέρ ψήφισαν 30 βουλευτές ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.

Με έκκληση να εφαρμοστεί ψηφίστηκε ομόφωνα ο νόμος για δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά και πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, μέσω της εγκαθίδρυσης νέων δομών και διαδικασιών απεμπλοκής των παιδιών από το σύστημα δικαιοσύνης.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και όχι με απόφαση του Υπουργού όπως προβλεπόταν στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε. Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κάλεσαν την Κυβέρνηση να άρχισε άμεσα να δημιουργεί τις δομές και υποδομές που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ώστε αυτός να μην μείνε στη θεωρία και τα συρτάρια.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου  αφού ανέφερε ότι ο νόμος εναρμονίζει την κυπριακή με την ενωσιακή νομοθεσία για παιδιά που είναι ύποπτοι για αδικήματα, είπε πως η μεταφορά της οδηγίας του 2016 κατατέθηκε στη Βουλή Ιούνιο το 2019.

Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή αφού λήφθηκε αιτιολογημένη γνώμη και θα ανέμενε κανείς ένα πλήρως και ορθώς επεξεργασμένο νομοσχέδιο αντάξιο της σημαντικότητας του, αλλά αντί αυτού παρουσιάστηκε ένα «νομοθετικός αχταρμάς»  και χρειάστηκαν 22 συνεδρίες της Επιτροπής, 5,5  μήνες συνεχούς κοινοβουλευτικής εργασίας. Πρόκειται, συνέχισε, για 220 σελίδες κείμενο νόμου και μια 30σέλιδη έκθεση της Επιτροπής Νομικών.

Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε, είπε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πρωτοποριακό σύστημα για εγκαθίδρυση συστήματος για παιδοκεντρική μεταχείριση των ανήλικων παραβατών, με πρωταρχικό μέλημα να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

Σημείωσε ότι η φιλοσοφία του νόμου είναι ότι η ποινική δίωξη αποτελεί έσχατο μέτρο και εφαρμόζεται αφού έχουν όλα τα άλλα μέτρα δοκιμαστεί και αποτύχει.  Προβλέπει ότι εγκαθιδρύεται Δικαστήριο Ανηλίκων και δημιουργούνται χώροι κράτησης παιδιών εκτός φυλακών.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι η νεανική παραβατικότητα είναι πολύπλευρο πρόβλημα και για την αντιμετώπιση της χρειάζονται σύγχρονες παιδοκεντρικές προσεγγίσεις, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Γεωργίου συμπλήρωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα και όχι με απόφαση του Υπουργού όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε ότι έγινε νομοθετικά ένα βήμα μπροστά.  Πρόσθεσε ότι απαιτείται να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και απηύθυνε έκκληση και προειδοποίηση μαζί προς τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες να μην περιοριστούν σε μια σημείωση ότι ψηφίστηκε μια εναρμονιστική νομοθεσία. Αναφερόμενος στη φύλαξη και κράτηση ανηλίκων, είπε πως βάσει της ενημέρωσης της Επιτροπής Νομικών δεν υπάρχει ειδικός χώρος στις φυλακές για ανήλικους. Ανέφερε ότι με βάση τον νόμο θα κρατούνται υπό ειδικές συνθήκες στις κεντρικές φυλακές και δήλωσε ότι θα παρακολουθείται στενά η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου αφού διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τον κ. Γεωργίου, πρόσθεσε ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου εντοπίστηκαν αντινομίες και αντιφάσεις. Είπε ότι όπως διαμορφώθηκε ο νόμος αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες προσεγγίσεις μεταχείρισης των ανήλικων παραβατών λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των παιδιών.  Όλα αυτά που περιλαμβάνονται στον νόμο θεωρητικά είναι εξαιρετικά, συνέχισε και απηύθυνε έκκληση στο κράτος να μεριμνήσει για τις απαιτούμενες υποδομές, ώστε ο νόμος να μην μείνει στα συρτάρια, αλλά να εφαρμοστεί.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης παρατήρησε ότι ο νόμος ήταν μια αναγκαιότητα. Πρόσθεσε ότι το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων συζητήθηκε πολλές φορές στην Επιτροπή Παιδείας και οι θέσεις ήταν ότι πρέπει να στηριχθούν οι παραβάτες παρά να διωχθούν μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο. Είπε τέλος ότι με τον νέο νόμο προστίθενται εργαλεία στο σχολείο και την πολιτεία, με επιστημονική προσέγγιση της νεανικής παραβατικότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy