Βουλή: Διακρίσεις σε βάρος των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Γυναικών από την ΚΟΠ

Οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο θέμα της αντιμετώπισης των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Κύπρου σε σύγκριση με τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής από την ΚΟΠ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών της Βουλής μετά από πρόταση Βουλευτών του ΑΚΕΛ. Οι τεράστιες διαφορές στα επιδόματα, η μη παραχώρηση βασικού εξοπλισμού και υπηρεσιών στις γυναίκες και οι προπονήσεις σε γήπεδα κατώτερου επιπέδου, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις της Επιτροπής.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαριέλλα Αριστείδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία , είπε πως μετά τη σημερινή ενημέρωση διαπιστώθηκε πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα διάκρισης στην αντιμετώπιση των γυναικών έναντι των ανδρών από την ΚΟΠ. Αναφέρθηκε σε μερικά στοιχεία και είπε πως η ΚΟΠ σε κάθε κλήση ποδοσφαιριστή για έναν αγώνα της Εθνικής τον αποζημιώνει με ένα ποσό των 700 ευρώ ενώ για τις ποδοσφαιρίστριες το ποσό ανέρχεται μόλις στα 75 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις στολές, όπως είπε, δεν υπάρχουν γυναικείες στολές, κάτι που είναι απαράδεκτο, ενώ ακόμα και στο θέμα των προπονήσεων, η Εθνική γυναικών κάνει προπονήσεις σε γήπεδα 2ης κατηγορίας.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί το όλο θέμα και θα το επαναφέρει προκειμένου να προωθήσει τη διόρθωση των στρεβλώσεων και κάλεσε την ΚΟΠ και όλους τους αρμόδιους φορείς να επιλύσουν άμεσα τα ζητήματα αυτά.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά,  είπε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκε η Επιτροπή για τον εκφοβισμό και τις εσωτερικές έρευνες που γίνονται για την ενέργεια που είχαν κάνει στον αγώνα με την Φινλανδία για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. «Κατανοήσαμε πραγματικά για τις απροκάλυπτες διακρίσεις σε σχέση με τα ωφελήματα, τις διευκολύνσεις αλλά και άλλα κίνητρα που παραχωρούνται στους άνδρες και ελπίζουμε ότι το συντομότερο η ΚΟΠ θα κατανοήσει αυτή την αδικία», είπε.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι αυτό που αναμένουν είναι πως θα απασχολήσει την ΚΟΠ ουσιαστικά η όλη συζήτηση που έχει γίνει σήμερα, κατά την οποία όλοι τοποθετήθηκαν με απογοήτευση για τον τρόπο μεταχείρισης των γυναικών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουν έσοδα από τα παιγνίδια της Εθνικής Γυναικών για να μπορέσουμε να ξοδέψουμε, αν θέλουμε να στηρίξουμε τον γυναικείο αθλητισμό και το ποδόσφαιρο γυναικών θα πρέπει να στηρίξουμε ανάλογα για να έχουν ίσες ευκαιρίες», είπε.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης είπε ότι με βάση την Επίτροπο Ισότητας, όντως υπάρχει διάκριση εναντίον των γυναικών και πως θα πρέπει άμεσα η ΚΟΠ να αλλάξει τους κανονισμούς και να πάρει μέτρα ούτως ώστε να υπάρχει ισότητα και μεγαλύτερη δικαιοσύνη για τις γυναίκες.

«Μας στεναχωρεί αφάνταστα η τακτική του κ. Κούμα, να προσπαθήσει να παρακάμψει τον Σύνδεσμο για να έρθει σε συνομιλίες», είπε και πρόσθεσε πως αποδείχθηκε ωστόσο σήμερα στην Επιτροπή πως υπάρχει Δημοκρατία και υπάρχουν οι θεσμοί. «Ελπίζω μέσα από αυτόν τον διάλογο να έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα ούτως ώστε να προωθήσουμε και το γυναικείο ποδόσφαιρο αλλά και για να σταθούμε στο ύψος μας ως Ευρωπαϊκή χώρα», είπε.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου δήλωσε πως υπήρχε κάποια σύγχυση στην Επιτροπή από τα στοιχεία που παρέθεσαν ο ΠΑΣΠ, τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ και αυτά της ΚΟΠ και συνεπώς, πρόσθεσε, σωστά η Βουλή ζήτησε την κατάθεση όλων αυτών των στοιχείων για να τα μελετήσει.

Η κ. Αντωνίου αναφερόμενη στο θέμα της αναλογικότητας, αφού είπε πως τα ποσά που δαπανώνται στην Εθνική Γυναικών αλλά και τα επιδόματα στις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες είναι σαφώς πολύ πιο χαμηλά, σημείωσε πως δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το τι αποφέρει οικονομικά η κάθε εθνική όταν μιλούμε για ίση μεταχείριση.

Ο ΓΓ της ΚΟΠ Φοίβος Βάκης είπε πως την Ομοσπονδία την ενδιαφέρει πολύ το γυναικείο ποδόσφαιρο και το προωθεί. «Έχουμε θέσει τις θέσεις μας και έχουμε ακούσει τις προτροπές της Επιτροπής της Βουλής τις οποίες θα μεταφέρω στο ΔΣ της ΚΟΠ με απώτερο σκοπό να αλλάξουμε εκεί που χρειάζεται και να προωθήσουμε αυτό το άθλημα ακόμα περισσότερο», είπε και πρόσθεσε πως η ΚΟΠ θα παρέχει τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.