Βουλή: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί για τις ψυχομετρικές εξετάσεις για Αστυνομικούς και ειδικούς αστυνομικούς

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τροποποιητικούς κανονισμούς επί των διαδικασιών πρόσληψης Αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών που θα έχουν αναδρομική ισχύ τους από τις 13 Δεκεμβρίου 2019 προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, υπό το φως ακυρωτικής απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Οι νέοι κανονισμοί ρυθμίζουν τη διαδικασία διορισμού σε σχέση με τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών
Εξετάσεων.


Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης των κανονισμών, ο Αρχηγός Αστυνομίας  ανέφερε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο με απόφασή του ακύρωσε τις πράξεις διορισμού, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2020, 75 νέων μελών στην Αστυνομία Κύπρου και 25 νέων μελών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

Είπε επίσης ότι υπό το φως της υπό αναφορά απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ενδέχεται να επηρεαστούν εν εξελίξει διαδικασίες προσλήψεων στην αστυνομία και, ως εκ τούτου, κρίθηκε σκόπιμη η κατάθεση των τροποποιητικών κανονισμών στη Βουλή, με σκοπό την αποφυγή νέων ακυρωτικών αποφάσεων.

Περαιτέρω, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στη διαδικασία επανεξέτασης, η οποία διεξάγεται στη βάση της πιο πάνω ακυρωτικής δικαστικής απόφασης, εφαρμόστηκε το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ενώ οι εν εξελίξει διαδικασίες προσλήψεων, στις οποίες οι απαιτούμενες ψυχομετρικές εξετάσεις είχαν διενεργηθεί στη βάση των υφιστάμενων κανονισμών, ακυρώθηκαν, ώστε να μεσολαβήσει η τροποποίηση των κανονισμών και να διενεργηθούν ψυχομετρικές εξετάσεις οι οποίες θα εδράζονται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο.


Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εκκρεμής διαδικασία επανεξέτασης προς συμμόρφωση με την ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου εδράζονταν στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ενώ οι νεοεγκριθείσες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της νομιμότητας εν εξελίξει και μελλοντικών διαδικασιών προσλήψεων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε πως η Επιτροπή κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τα ευρήματα του Διοικητικού Δικαστηρίου και ότι ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης να σταλούν στη Βουλή  κανονισμοί που θα καλύπτουν τους διορισμούς και τις προαγωγές στην Αστυνομία και Πυροσβεστική για να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία διορισμών έπεσε επειδή δεν εισακούσθηκαν οι προειδοποιήσεις της Βουλής. Ανέφερε πως 100 άτομα που διορίστηκαν και 411 που συμμετείχαν στη διαδικασία διορισμούς είναι στον αέρα και δεν ανέλαβε κανένας την ευθύνη.


Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου  είπε πως ο κίνδυνος είχε υποδειχθεί άλλα δεν εισακούστηκε η προειδοποίηση. Πρόσθεσε πως αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση ανθρώπων  που έμειναν μετέωροι. Ανέφερε τέλος πως επιτέλους πρέπει να υπάρξει συνολική νομοθεσία που δεν θα επιτρέπει ακύρωση διαδικασιών.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι είναι ώρα αυτοί που ευθύνονται να αναλάβουν τις ευθύνες  τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.