Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισεκατομμυρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Υπέρ ψήφισαν 52 βουλευτές ενώ υπήρξαν και 2 αποχές. Παράλληλα η Βουλή ψήφισε πέντε τροπολογίες επί του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε όλες τις τροπολογίες, εκφράζοντας ανησυχίες ότι αυτές μπορεί να κάνουν δυσλειτουργικό το νόμο και να απορριφθούν από την ΕΕ.

Με την πρώτη τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως, για περίοδο μέχρι και έξι (6) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης, του ΕΛΑΜ και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων κατανέμονται πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€550.000.000) για την έκδοση δανείων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€150.000.000) για την έκδοση δανείων προς Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Με τροπολογία του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων, συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Διαταγμάτων και συντονισμού της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής τους. Η Επιτροπή συγκροτείται από τον Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, ο οποίος ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται από τον Υπουργό και από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό ύστερα από σύσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και από τον Γενικό Ελεγκτή ή εκπρόσωπό του, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής.

Με τροπολογία εκ μέρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων, προνοείται σε περίπτωση που το αίτημα για παραχώρηση δανείου απορριφθεί από πιστωτικό ίδρυμα, ο εν δυνάμει δανειολήπτης να δύναται να προσφύγει στην Επιτροπή Παρακολούθησης, υποβάλλοντας σχετικό παράπονο.

Με τροπολογία της Αλληλεγγύης παρέχεται δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών για περίληψη στα Διατάγματα, που εκδίδει δυνάμει του προτεινόμενου νόμου, σύστασης προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναστολή της καταβολής μηνιαίων δόσεων από δανειολήπτες για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της δανειακής σύμβασης.

Κατά τη συζήτηση η αντιπολίτευση επέκρινε την Κυβέρνηση ότι ενώ η ίδια καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις στη Βουλή, κατηγορεί τη Βουλή ότι δεν το ψηφίζει.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από τις 20 Μαΐου του 2020 το ΔΗΚΟ επέμεινε η Κυβέρνηση να επαναφέρει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.  Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι με τις τροπολογίες που έγιναν από την αντιπολίτευση έχουμε ενώπιόν μας το σωστό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και ότι η αντιπολίτευση στάθηκε εμπόδιο στο παιχνίδι που η Κυβέρνηση θέλησε να παίξει, δηλαδή είτε να μην έχουμε νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις αλλά για αυτό να φταίει η αντιπολίτευση, ή να έχουμε νόμο όπως τον θέλει η Κυβέρνηση δηλαδή αποφεύγοντας τον έλεγχο και τη διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι παρόλο που το νομοσχέδιο είναι σημαντικό, οι εμπειρίες του παρελθόντος τους υποχρεώνουν να λειτουργήσουν προληπτικά. Εξέφρασε τις σοβαρές διαφωνίες της ΕΔΕΚ για σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποφασίζουν σε ποιους να δίνουν το δάνειο και σε ποιους όχι, σε ποιους με ενυπόθηκη εξασφάλιση και σε ποιους χωρίς. Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που ένα δάνειο γίνει μη εξυπηρετούμενο θα πρέπει να πληρώσουν 50-50 το κράτος και οι τράπεζες και όχι 70% το κράτος και 30% οι τράπεζες. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε προτάσεις για να βελτιώσει το νόμο. Μεταξύ αυτών οι φορολογικές δηλώσεις που θα κατατίθενται να αφορούν όχι το 2019 που δεν έχουν ακόμα κατατεθεί αλλά αυτές για το 2018 που είναι ήδη κατατεθειμένες.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο προς την ορθή κατεύθυνση, όπως η επιτροπή παρακολούθησης στην οποία συμμετέχει ο Γενικός Ελεγκτής. Αναφερόμενος στις τροπολογίες των Οικολόγων είπε ότι αυτές αφορούν την εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων από το πρόγραμμα, αφού μπορούν να αντλούν από αλλού χρηματοδότηση, η διασφάλιση ότι θα γίνεται αναλογική αποπληρωμή του χρέους και δεν θα το εκμεταλλευτούν οι τράπεζες και η αφαίρεση από τις εξουσίες του Υπουργού να διαφοροποιεί ουσιώδεις όρους μέσα από διατάγματα. Πρόσθεσε ότι η νέα Βουλή θα πρέπει να παρακολουθήσει τη διοχέτευση ενός σημαντικού ποσού και να εξασκεί τον έλεγχο που προκύπτει από τις συνταγματικές της εξουσίες.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που ήρθε με μια μεγάλη καθυστέρηση, αποτελεί κεφαλαιακή ανάσα σε αυτόεργοδοτούμενους και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από την πανδημία. Πρόσθεσε ότι η Αλληλεγγύη θα ψηφίσει τροπολογίες για αναδιανομή προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχέδιο και τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου.

Η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αφού οι κρατικές εγγυήσεις δεν αποτελούν λύση, αλλά πρέπει να υπάρξει απευθείας επιδότηση από το κράτος σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμα υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα λεφτά αυτά δεν μπορούν να απορροφηθούν από την οικονομία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέκρινε την Κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο στις 7 Απριλίου ενώ είχε ένα χρόνο να το πράξει και προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη στη Βουλή ότι καθυστέρησε, όπως δείχνει και σε προεκλογική διαφήμιση. Πρόσθεσε ότι οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ρευστότητας στην οικονομία και στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά χρειάζεται να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος στις διαδικασίες για να μην γίνεται διασπάθιση χρήματος και να καταχρώνται τις εγγυήσεις οι τράπεζες. Επίσης είπε ότι πρέπει να υπάρχει προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα πάρουν στήριξη.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης είπε ότι υπενθύμισε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την καθυστέρηση και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ευθύνη στην αντιπολίτευση. Είπε ακόμα ότι θα υπερψηφίζουν ένα εργαλείο που θα είναι μια σανίδα σωτηρίας στις ΜμΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, υποστήριξε ότι οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα εργαλείο που εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε καμιά χώρα δεν έγινε θρίλερ επειδή πρόκειται για αντιγραφή του ευρωπαϊκού κανονισμού. Ο ίδιος ο κανονισμός, πρόσθεσε, έχει και μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας και ειδικά αυτά τα δάνεια θα τα ελέγξει ακόμα πιο αυστηρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Υποστήριξε επίσης ότι θεωρούν εκ του πονηρού όλες αυτές τις ανησυχίες γιατί κερδίζουν κάποιους πολιτικούς πόντους. Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει όλες τις τροπολογίες για να μην γίνει δυσλειτουργικό το νομοσχέδιο ή να αντιβαίνει τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy