Βουλή για επιτόκια: Καλεί εσπευσμένα Διοικητή και Υπουργό Οικονομικών

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίας για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος που αφορά την «ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις».

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών, του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, του Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, της ΚΕΔΙΠΕΣ, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Παρά ταύτα η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξαν να εκπροσωπηθούν στη συνεδρία με τεχνοκράτες, οι οποίοι προφανώς δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στα πολιτικά ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από τα κόμματα, ιδιαίτερα σε σχέση με το κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη προστασία των πολιτών.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα ότι οι τράπεζες έδειξαν αυτοσυγκράτηση στην αύξηση των επιτοκίων, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις οι οποίες υπήρξαν στο Euribor και στο 10ετές ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως εκ τούτου, μετά από εισήγηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίας και η πραγματοποίηση νέας έκτακτης συνεδρίας στην οποία να κληθούν να παραστούν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Κ. Κώστα τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες». Όπως εξήγησε το ενδιαφέρον της Βουλής δεν περιορίζεται στους λόγους της αύξησης των επιτοκίων.

«Η ουσία είναι ότι, όποιος και αν φταίει, την πληρώνει ο κόσμος», πρόσθεσε και εισηγήθηκε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίας στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών ώστε να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο έχουν πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για προστασία των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με την πιο πάνω θέση συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy