Βουλή: Παράταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Την παράταση της αναστολής εκποιήσεων ακινήτων με τροποποιημένα κριτήρια μέχρι 31 Οκτωβρίου, αποφάσισε με πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 27 βουλευτές, 15 εναντίον, ενώ υπήρξαν και εννέα αποχές.

Σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσαν από κοινού ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων, είναι να παραταθεί η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η έξαρση της πανδημίας COVID-19 και να αναθεωρηθεί η εκτιμημένη αξία των ακινήτων, που καλύπτονται από την αναστολή, ώστε ο προτεινόμενος νόμος να εφαρμόζεται για κύρια κατοικία μέχρι του ποσού των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (€350.000), επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι επτακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (€750.000) και για αγροτεμάχιο μέχρι εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000).

Άλλη τροπολογία που κατέθεσε το ΕΛΑΜ απορρίφθηκε.

Προηγουμένως η Βουλή είχε απορρίψει πρόταση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη για αναβολή του θέματος, μέχρι την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, ώστε να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε γιατί ο ΔΗΣΥ που πρότεινε διευρυμένα κριτήρια στην προηγούμενη αναστολή, σήμερα θέτει εμπόδια και είπε ότι αυτό έγινε γιατί η πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ ήταν ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Σημείωσε ότι δεν εξέλειπαν οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία την αναστολή των εκποιήσεων. Ανέφερε επίσης ότι έχει αποτύχει παταγωδώς το Σχέδιο Εστία και το σχέδιο αφερεγγυότητας και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων βρίσκονται στα  επενδυτικά ταμεία γύπες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και έθεσε ερώτημα για το νομικό καθεστώς της Altamira.  Είπε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα δουν και την ουσία των ζητημάτων.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι κανένας από τους εισηγητές δεν επιθυμεί να φέρει πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα  και για αυτό η πρόταση αυτή είναι με πολύ στοχευμένα κριτήρια που συνάδουν με τα ποσά που το ίδιο το κράτος έχει θέσει σε άλλα ζητήματα.

Είπε επίσης ότι σε αντίθεση με όσα τους είπε στην Επιτροπή Οικονομικών η ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ ότι δεν προχωρούν σε πλειστηριασμούς οι τράπεζες αυτή την περίοδο, το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έχει ακυρώσει γύρω στους 52 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ κι ο ίδιος με μερικά τηλεφωνήματα εντόπισε συγκεκριμένο δελτίο πλειστηριασμού. Ανέφερε επίσης ότι είναι άκρως αναγκαίο να υπάρξει αναστολή των εκποιήσεων για να συζητηθεί το θέμα ολιστικά.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να έχει και συνέχεια ώστε υπάρξει νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπενθύμισε τη δέσμευση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να φέρει σχετική εισήγηση από το 2019 ώστε να λυθεί το θέμα δια παντώς και τον κάλεσε επιτέλους να το πράξει.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους  ανέφερε ότι η τρίμηνη επέκταση της αναστολής εκποιήσεων δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά το διαιωνίζει και ότι είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να ξαναφέρει στη Βουλή την πρόταση για σύσταση ειδικού Δικαστηρίου, που θα εκδικάζει τις συγκεκριμένες υποθέσεις, το οποίο αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση. Θα πρέπει, είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου να λυθεί το πρόβλημα ώστε να μπορούν οι πολίτες να διεκδικούν και να προσφεύγουν στα δικαστήρια, ώστε να προστατευθούν από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών. Η ΕΔΕΚ, είπε θα τηρήσει αποχή.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την απόφαση της Κυβέρνηση να αποσύρει το ειδικό δικαστήριο, κάτι που δημιούργησε κενό και αφαίρεση το δίκτυ προστασίας από τους πολίτες. Είπε ότι η αναστολή εκποιήσεων θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα και ότι τα ποσά που αναφέρονται στην πρόταση νόμου είναι μειωμένα για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε  παρατήρηση ή επισήμανση από τους θεσμούς ότι πρόκειται για μια πολύ διευρυμένη αναστολή. Κάλεσε την Κυβέρνηση να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει κάθε πολίτη να ασκεί τα δικαιώματά του.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά υποστήριξε ότι στην προηγούμενη αναστολή η ΚΤΚ θεωρούσε ότι μια περιορισμένη χρονική επέκταση δεν θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη φορά.

Υποστήριξε επίσης ότι αν εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η έγκριση της ΕΚΤ ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόβλημα να υπερψηφίσει την αναστολή. Πρόσθεσε ότι η ΚΤΚ υπέδειξε ότι αναβάλλοντας συνεχώς το πλαίσιο εκποιήσεων κινδυνεύει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ισχυρίστηκε ότι ο ΔΗΣΥ θέλει να προστατεύσει και τους καταθέτες του τραπεζικού συστήματος και τους συνεπείς δανειολήπτες που πληρώνουν κόστος από τα ΜΕΔ.

Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει στοχευμένα να στηριχθούν αυτοί που έχουν πραγματικό πρόβλημα και ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ σταμάτησε τις εκποιήσεις για αυτούς που πρέπει. Η αναβολή των εκποιήσεων, ισχυρίστηκε, σπρώχνει το πρόβλημα του δανειολήπτη παρακάτω, δημιουργώντας λανθασμένες προσδοκίες τους έχουν καταστρέψει. Υποστήριξε επίσης ότι το κράτος δεν θα αφήσει άστεγο κανέναν πολίτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy