Βουλή προς ΥΠΟΙΚ: Πού χάθηκε το διάταγμα για τις υπερχρεώσεις τραπεζών;

Ενημέρωση από ΥΠΟΙΚ για τις χρεώσεις των τραπεζών, ζητά η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής 


Το θέμα των υπερχρεώσεων των τραπεζών ανοίγει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αφού έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από τότε που ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δεσμεύτηκε για την έκδοση διατάγματος χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στις αρχές Μαρτίου ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ότι εντός μίας εβδομάδας θα προχωρούσε στην έκδοση διατάγματος, το οποίο θα περιλάμβανε τον τερματισμό των χρεώσεων στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, αλλά και πλαφόν σε σειρά χρεώσεων. Μάλιστα, στη συνεδρία παρευρέθηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος ανέφερε ότι για την έκδοση του διατάγματος ετοιμάστηκε μελέτη. Παρά ταύτα, τέσσερις μήνες μετά, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε χθες ότι θα σταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αίτημα για ενημέρωση της Επιτροπής όσον αφορά την πορεία του θέματος. Επίσης έκανε λόγο για «πραγματικά εξωφρενικές χρεώσεις εκ μέρους των τραπεζών», προσθέτοντας ότι «και το να αναπνέεις απλώς, μέσα στην τράπεζα χρεώνεσαι».

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της πίεσης την οποία άσκησαν κόμματα και οργανώσεις, λόγω των υπερχρεώσεων των τραπεζών μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού και των υποκαταστημάτων σε δεκάδες κοινότητες. Μάλιστα ο Κ. Πετρίδης επιβεβαίωσε έμμεσα ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να προχωρήσει στη συζήτηση για επιβολή πλαφόν, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ακραίο μέτρο και κρατική παρέμβαση που ενδεχομένως να μη χρειαζόταν». Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ήταν αντίθετος στην επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις των τραπεζών, ενώ για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ανέφερε ότι εάν ήταν στο χέρι του, θα έκλεινε και άλλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.