Η Βουλή ψήφισε σε νόμο την πρόταση ΑΚΕΛ για διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία πρόταση νόμου που κατατέθηκε από βουλευτές του ΑΚΕΛ για τροποποίηση του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαίδευση. Υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές, εναντίον 13, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Η πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Χρίστο Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά και Χρίστο Χριστόφια εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ και τροποποιήθηκε ύστερα από συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, προβλέπει όπως οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαίδευση απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και ότι δε θα κινδυνεύουν να απολυθούν για λόγους πλεονασμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλας εισηγήθηκε την αναβολή του θέματος, ώστε να συζητηθεί συλλογικά με το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτή από την αντιπολίτευση.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι κατέθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου ώστε να αρθεί μια αδικία που υφίσταται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αφού οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι μόνιμοι σε σχέση με άδειες, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μη απόλυσής τους για σκοπούς πλεονασμού, κάτι που δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς. Είπε ότι η άνιση μεταχείριση 500 περίπου ανθρώπων έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας. Παράλληλα ανέφερε ότι στην Επιτροπή Παιδείας, εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν εκφράσει έντονη ανησυχία για τη συνεχόμενη αύξηση των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών χωρίς να λύνεται το πρόβλημα, κάτι που δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές σε ό,τι αφορά τον κατάλογο διορισίμων.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε λανθασμένη την πρακτική της Βουλής να παρεμβαίνει με μπαλλωματικές λύσεις για ομάδες υπαλλήλων και είπε ότι πρέπει όλοι να καλύπτονται από το ίδιο πλαίσιο. Η πρόταση, σημείωσε, δεν επιλύει το πρόβλημα στη ρίζα του, αντίθετα, το παγιώνει, ενώ ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το συνταξιοδοτικό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι με την πρόταση ρυθμίζονται και άλλα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών κάτι που «οφείλουμε να πράξουμε». Διορθώνεται όπως είπε μια αδικία και στρέβλωση για τους εκπαιδευτικούς ενώ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ένα συνολικό νομοσχέδιο που να καλύπτει όλους.

Ο κ. Κάρουλας χαρακτήρισε πλεονασμό την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ενόσω γίνονται από την Κυβέρνηση βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει η ολοκληρωμένη πρόταση για το συνταξιοδοτικό, που αναφέρεται στα ωφελήματα των αορίστου χρόνου υπαλλήλων από το 2011. Κάλεσε παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας να φέρει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να τύχει συνολικού χειρισμού το ζήτημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ζήτησε να υπάρξει μια συνολική λύση του προβλήματος, αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ πριν από τέσσερα χρόνια είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, επιδιώκοντας να αποκτήσουν ισότιμο καθεστώς με τους υπολοίπους δημοσίους λειτουργούς και με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ. Ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειές τους, κανένα κόμμα δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον για αυτή την πρόταση νόμου και είπε ότι αυτή παραμένει και θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας.  Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις περί αντισυνταγματικότητας, ώστε ένα μέρος του προβλήματος να πάρει το δρόμο της επίλυσης και να τερματιστεί η αδικία και η ανισότητα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι ενώ ο κ. Κάρουλας ζητά να μην προχωρήσει η συζήτηση γιατί είναι στο τραπέζι το συνταξιοδοτικό από την άλλη κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση κάτι που είναι αντιφατικό. Ο κ. Κάρουλας απάντησε ότι το συνταξιοδοτικό είναι το ένα ζήτημα και τα υπόλοιπα ζητήματα που απέσυρε το ΑΚΕΛ από την πρόταση γιατί είναι αντισυνταγματικά,  χρήζουν μια άλλης προσέγγισης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι το “πτώμα της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας” από το 1960 μέχρι σήμερα έχει κλείσει τον κύκλο του και ευχήθηκε ο επόμενος Πρόεδρος να έχει το θάρρος να ξηλώσει το σύστημα της δημόσιας υπηρεσίας και των σχολείων, ώστε να το ξαναφτιάξει.

Ο προεδρεύων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τα καλύτερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα γενικό σχέδιο παιδείας αντίστοιχο του ΓεΣΥ, ώστε ο κάθε μαθητής ή φοιτητής να μπορεί να φοιτά όπου θέλει και το κράτος να του πληρώνει τα έξοδα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες που τα σχολεία είναι αυτόνομα. Είπε επίσης ότι κανένας οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει όταν προσλαμβάνει και προσφέρει μονιμότητα, ενώ όπως ανέφερε «κάνουμε πάρτι σε βάρος του φορολογούμενου».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι με βάση διεθνείς έρευνες η εκπαίδευση της Κύπρου βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια και ότι η ισοπέδωση δεν βοηθά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy