Βουλή: Σταυρώνουν τις αυξήσεις για τα μέλη της Ερευνητικής για τα «χρυσά» διαβατήρια

H αντιπολίτευση «σταυρώνει» στον προϋπολογισμό το «δώρο» της κυβέρνησης στα μέλη της Ερευνητικής

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτίθενται να σταυρώσουν τις αμοιβές των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτηση σε έκτακτη κλειστή συνεδρία τις τροπολογίες τις οποίες θα προωθήσουν τα κόμματα, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη.

Όπως πληροφορούμαστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην εκ νέου αποκοπή των κονδυλίων για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και την επαναφορά των τροπολογιών που ψηφίστηκαν στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά δεν υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, όπως το σταύρωμα των κονδυλίων για την αγορά υπηρεσιών από οίκους του εξωτερικού για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Επίσης, μετά από εισήγηση του ΔΗΚΟ, συμφωνήθηκε η προώθηση τροπολογία για σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τις αμοιβές των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η απόφαση για σταύρωμα των κονδυλίων συνδέεται με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση της αμοιβής του κάθε μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής κατά 30 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την πιο πάνω απόφαση υπάρχουν αντιδράσεις, αφού τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι μεταξύ αυτών που πρέπει να ελεγχθούν από την Ερευνητική Επιτροπή. Μάλιστα η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών υποδεικνύοντας ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου «μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού (των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής), ενώ το ΔΗΚΟ  ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο και γεννά υποψίες για προσπάθεια χειραγώγησης ο υπό διερεύνηση κατηγορούμενος να κάνει “δώρο’’ σε εκείνους που τον διερευνούν και μάλιστα παράνομα». Επίσης  οι Οικολόγοι υπέβαλαν το ερώτημα «πώς δύναται εκείνοι που θα ελεγχθούν από την Ερευνητική Επιτροπή (Υπουργικό Συμβούλιο) να αποφασίζουν για τη μισθοδοσία της».

Κωνσταντίνος Ζαχαριου