Βουλή: Στο χείλος του γκρεμού τα δημόσια νοσηλευτήρια

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των δημοσίων νοσηλευτηρίων κρούουν βουλευτές της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ενώ οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥΠΥ διαβεβαιώνουν ότι προχωρεί η στελέχωση και η κτιριολογική επέκταση των νοσηλευτηρίων του δημοσίου.

Σύμφωνα με την Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός στον τομέα της υγείας φθάνει το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους και στην Κύπρο είναι ο υψηλότερος από τις χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια, οι γιατροί στα νοσοκομεία, λαμβάνουν μισθό από 90 έως 122 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα φθάσουν στις 170 χιλιάδες ευρώ.

Η κα Κωνσταντινίδου ενημέρωσε ότι το 2021 θα διατεθούν 15 εκ. ευρώ για νέο εξοπλισμό και 25 εκ. ευρώ για νέα κτίρια.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Παναγίδης Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ δήλωσε ότι προχωρούν οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ενώ προχωρεί και η διαδικασία της αυτονόμησης.

Πάντως με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, όλοι οι Βουλευτές εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους, για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ζωές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σε οριακά κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Μετέφερε και την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των ασθενών, υποδεικνύουν ότι χειρουργικές επεμβάσεις και αναλύσεις στέλνονται συνεχώς στους ιδιώτες.
Υπέδειξε ότι όσοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ενδεχόμενο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα της υγείας να το ξεχάσουν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι τεράστιος, σημειώνοντας ότι ήδη για το 2020 τα ελλείμματα ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε τέσσερα χρόνια, όταν θα τερματιστεί η οικονομική στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων από το δημόσιο. Διερωτήθηκε αν θα ξεπουληθούν τα νοσηλευτήρια.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News