Βουλιάζουν τα σχολεία στην Πάφο λόγω… υπερπληθυσμού – Ανατρέπονται σχεδιασμοί

Υπερπλήρη δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πρόβλημα και στον γυμνασιακό κύκλο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα σχολικά κτίρια στην Πάφο βουλιάζουν λόγω υπερπληθυσμού μαθητών. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στη δημοτική και προδημοτική, καθώς και στον γυμνασιακό κύκλο.

Αυτή η κατάσταση έχει διαπιστωθεί πριν από τουλάχιστον 7 χρόνια και χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών.

Το Υπουργείο Παιδείας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες με λυόμενες αίθουσες. Ο δήμαρχος Πάφου επισημαίνει ότι η Πάφος χρειάζεται άμεσα άλλο ένα Δημοτικό και ένα νέο Γυμνάσιο για να καλύψει τις ανάγκες της. Προτείνει μάλιστα όπως αξιοποιηθεί χώρος στην περιοχή των ΣΙΛΟ στο Αναβαργός ή σε άλλο σημείο της πόλης που είναι κατάλληλο και το οδικό δίκτυο. Η επαρχιακή επιτροπή της ΠΟΕΔ θεωρεί επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ένα ακόμη δημοτικό σχολείο στα δημοτικά όρια της Πάφου.

Την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν τις πιεστικές ανάγκες στη δημοτική εκπαίδευση και τον γυμνασιακό κύκλο, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε κατά της υλοποίησης του σχεδιασμού που είχε συμφωνηθεί το 2018 για τη μετακίνηση του Α’ Νηπιαγωγείου σε νέο κτίριο και την ανέγερση γυμνασίου ώστε να στεγαστεί μόνιμα το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο που τώρα συστεγάζεται με το Λύκειο Κύκκου.

Τώρα ο δήμαρχος Πάφου και η πλειοψηφία του Συμβουλίου επικαλούνται την έλλειψη επαρκούς χώρου για να συνυπάρξουν το Δημοτικό με το Γυμνάσιο. Αυτή η θέση διατυπώθηκε πρόσφατα όταν κλήθηκαν να καταθέσουν απόψεις για τα σχέδια που εκπονούνται για την ανέγερση του Γυμνασίου. Τα σχέδια ουσιαστικά είναι έτοιμα και αυτή η υπαναχώρηση του δήμου μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δήμο Πάφου, Κώστας Δίπλαρος, σημείωσε πως με τη στάση του δήμου ανατρέπονται οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί. Ήδη ο υφιστάμενος σχεδιασμός έχει καθυστερήσει 18 μήνες που σημαίνει δύο σχολικές χρονιές. Σημειώνεται επίσης ότι στη Μέση Εκπαίδευση στην Πάφο έχουν αυξηθεί οι μαθητές σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά κατά 525 άτομα.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπ. Εσωτερικών ως Κηδεμόνα των Τ/κ Περιουσιών να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση του χώρου που προκύπτει από την απομάκρυνση του πρατηρίου πετρελαιοειδών για τους σκοπούς ανέγερσης του νέου Νικολαΐδειου Γυμνασίου, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός όπως είχε συμφωνηθεί το 2018 και να αναζητηθεί κατάλληλος χώρος για την ανέγερση ενός ακόμη Δημοτικού Σχολείου στην Πάφο.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy