Τη θέση ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του “News 24/7”.

Χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας γύρω από το ζήτημα της Αμμοχώστου ως «σοβαρή εξέλιξη», ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «στις συζητήσεις που γίνονται στον διακοινοτικό διάλογο στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχε πάντοτε η πρόβλεψη για να διαμορφωθεί μια κοινή επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου, με όλες τις εγγυήσεις, που αυτό το άνοιγμα θα έφερνε την Αμμόχωστο σε μια κανονικότητα. […] Αν ήταν αποτέλεσμα της ωρίμανσης των συζητήσεων, τότε θα ήταν θετικό. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται τώρα, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας δημιουργεί περαιτέρω όρους για αποφυγή της απευκταίας διχοτόμησης και όχι μιας επίλυσης».

«Με αυτή την έννοια το άνοιγμα της Αμμοχώστου σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό βήμα. Οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Εξέφρασε, μάλιστα, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διχοτόμησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο, θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους. Για τον κυπριακό λαό, τον ελληνικό λαό και τον τουρκικό λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι όροι για επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, καθώς οι εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου απομακρύνουν μεν εκ των πραγμάτων το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζουν δε την αναγκαιότητα για λύση.