Βούτυρο στο ψωμί του κάθε διχοτομιστή οι εικόνες στην Αρένα

Του Τάσου Αναστάση

Όσο και να προσπαθεί η Αστυνομία και τα ΜΜΕ να υποβαθμίσουν τα όσα έγιναν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ με τη Φενερμπαχτσέ, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και σχεδόν τρομακτική. Προς έκπληξη πολλών οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας δεν προκάλεσαν ούτε με σημαίες ούτε με συνθήματα, κάτι που εξάλλου αναγνώρισε και ο πρόεδρος της ομάδας της Λάρνακας, αντιθέτως ανέβασαν δύο πανό που προήγαγαν την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Ακόμα η παρουσία τουρκικών σημαιών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και δεν χρησιμοποίησαν καθόλου σημαίες του ψευδοκράτους.

Από την απέναντι πλευρά τώρα, δεκάδες ελληνικές -κυρίως σημαίες- αλλά και ενωτικές, ανέμιζαν στις υπόλοιπες κερκίδες, σε μια προσπάθεια να «πικκάρουν» τους αντίπαλους οπαδούς, διαπομπεύοντας έτσι την τιμημένη ελληνική σημαία. Και για να μην παρεξηγηθώ, η πλειοψηφία των οπαδών της ΑΕΚ ήταν άψογοι, με τη διοίκηση της ομάδας να ανταποδίδει τη φιλοξενία στους Τούρκους και να προειδοποιεί πως δεν θα ανεχτεί ακραίες συμπεριφορές.

Ωστόσο, μια μικρή μερίδα ανεγκέφαλων, περίμεναν την παραμικρή πρόκληση από τους αντιπάλους προκειμένου να ξεσπάσουν σε χυδαία συνθήματα θανάτου και μίσους. Και αφού το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την κυπριακή ομάδα να χάνει, οι ίδιοι ανεγκέφαλοι επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια πίσω από την κάλυψη της κουκούλας και της… προστασίας των κάγκελων λες και ο νικητής θα έπαιρνε την Πόλη. Το πιο τρομακτικό εντούτοις ήταν η εικόνα των κουκουλοφόρων με τις παραλλαγές και τα μαύρα φούτερ που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο ασταμάτητοι για να μοστράρουν την ελληνική σημαία στους αντιπάλους. Άλλωστε τόσο θαρραλέοι είναι τέτοιου είδους φασίστες που κάλυψαν επιμελώς κάθε σπιθαμή του προσώπου τους μπας αναγνωριστούν.

Πώς μπορεί κάποιος που βλέπει την εικόνα αυτών των ατόμων που παραπέμπουν σε τάγματα εφόδου και τους κουκουλοφόρους της ΕΟΚΑ Β’ να μένει ήσυχος και να θεωρεί ότι δεν έγινε τίποτα σοβαρό στην Αρένα; Από πότε συνηθίσαμε να βλέπουμε κουκουλοφόρους με στρατιωτικά στη σέντρα και να είμαστε ήσυχοι;

Την απάντηση την έδωσε πριν χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκης όταν είπε πως «όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε».

Και να είμαστε σίγουροι πως αυτές οι εικόνες είναι αυτές που θα ανεμίζει τις επόμενες μέρες ο κάθε Τατάρ και ο κάθε Ερντογάν, αλλά και ο κάθε διχοτομιστής που θέλει το μίσος να ριζώσει στην Κύπρο.

Κόντρα σε αυτές τις λογικές, κρατάω ένα σύνθημα των Τούρκων οπαδών γραμμένο με μπλε σπρέι σε λευκή σημαία: «Football Unites!»

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.