Στις οινοβιομηχανίες το Βραβείο Προσφοράς «Κ. Παρτασίδης-Β. Παπαδόπουλος»

Πρωτοπόρησαν στην αξιοποίηση ενός από τα αρχαιότερα γεωργικά προϊόντα του τόπου και για πολλές δεκαετίες έδωσαν διέξοδο στη μεγάλη τάξη των αμπελουργών για διάθεση της παραγωγής τους.

Υπήρξαν αναμφίβολα οι στυλοβάτες, αρχικά του κυπριακού κρασιού και στη συνέχεια της ζιβανίας αλλά και μιας σειράς άλλων παραδοσιακών ποτών που βάση τους έχουν το σταφύλι και παρά τον τεράστιο παγκόσμιο ανταγωνισμό, κατάφεραν να αναδείξουν και να προωθήσουν διεθνώς το κρασί της Κύπρου. Είναι οι τέσσερις μεγάλες οινοβιομηχανίες τις οποίες η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λεμεσού, αναγνωρίζοντας την κοινωνική και οικονομική συμβολή τους στον ιδιαίτερο αυτό τομέα, επέλεξε να απονείμει φέτος το καθιερωμένο Βραβείο Προσφοράς «Κώστας Παρτασίδης – Βάσος Παπαδόπουλος».

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην παρουσία αρκετών επαγγελματιών του κλάδου και γενικότερα φίλων και εκτιμητών της δράσης και προσφοράς των «τεσσάρων γιγάντων της Λεμεσού», όπως χαρακτήρισε τους τιμώμενους ο τέως δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ως βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, επικαλούμενος τον «επιβλητικό τίτλο με τον οποίο Βρετανοί δημοσιογράφοι συνήθιζαν να συνοδεύουν τις ετήσιες επαγγελματικές τους εκθέσεις στον Τύπο και στα περιοδικά παγκόσμιας κυκλοφορίας, για τις οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ-ΚΕΟ-ΛΟΕΛ-ΣΟΔΑΠ».

Νοσταλγία και αισθήματα συγκίνησης προκάλεσε ο Α. Χρίστου κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του κυπριακού αμπελιού και του κρασιού και ιδιαίτερα στην εξέλιξη και τη δράση των τεσσάρων οινοβιομηχανιών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι ήμερα, επισημαίνοντας ότι η Λεμεσός και η Κύπρος όλη αισθάνεται υπερηφάνεια για τους γίγαντές της που, με αρκετούς μετόχους και εργαζόμενους Τ/κ πριν την εισβολή, «αποτελούν πλέον ένα σημαντικό και ωραίο κομμάτι της ιστορίας και του μέλλοντός μας». Μιλώντας για το εν λόγω βραβείο, ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι καθιερώθηκε ως θεσμός Τιμής, Εκτίμησης και Αναγνώρισης Αρχών και Αξιών «σε ανθρώπους και Οργανισμούς που έθεσαν το δικό τους στίγμα, τη σφραγίδα τους για τη Λεμεσό και ευρύτερα την πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στις τιμώμενες οινοβιομηχανίες, είπε ότι οι εταιρείες αυτές συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορία και την παράδοση του οίνου της Κύπρου, συνέβαλαν τα μέγιστα στη συντήρηση, την ανάδειξη της αμπελοκαλλιέργειας και της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «στο όνομα και στο πρόσωπό τους, στους ανθρώπους τους, τιμούμε το καλό πρόσωπο της πατρίδα μας». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ενώ το σκεπτικό της βράβευσης παρουσίασε ο πρόεδρος τη Επιτροπής του Βραβείου, Μίμης Σοφοκλέους.

Χρήστος Χαραλάμπους