Βραβεία και νέοι ορίζοντες για τους «Έκπτωτους Αγγέλους»

Το εμβληματικό έργο της εικαστικού Πόπης Νικολάου και των μαθητών του Λυκείου Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εντός και εκτός ΚύπρουΌταν παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία τους, ξεφύγουν από ανούσιες και συχνά προκλητικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν αυτή την ηλικία και εστιάζουν το ενδιαφέρον και την αγωνία τους σε κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο, δεν μπορεί παρά να εκτιμάται, να ενθαρρύνεται και να επιβραβεύεται αυτή η «διαφοροποίησή» τους, όχι μόνο από τους δικούς τους αλλά και από ξένους.

 

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση κάποιων μαθητών από τη Λεμεσό, οι οποίοι, μαζί με τη δασκάλα τους της τέχνης, άφησαν τις κοινωνικές ευαισθησίες τους να εκφραστούν μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα. Ο λόγος, βέβαια, για την καθηγήτρια εικαστικό Πόπη Νικολάου, η οποία τα τελευταία χρόνια μαζί με μαθητές της από διάφορα σχολεία της Κύπρου δημιούργησαν γλυπτά τα οποία προβλήθηκαν και διακρίθηκαν διεθνώς.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στα έργα που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, τα οποία, αρκετό καιρό μετά τη δημιουργία τους, συνεχίζουν να κρατούν το ενδιαφέρον, διεκδικώντας όλο και περισσότερα βραβεία και διακρίσεις εντός και εκτός Κύπρου.

Το τελευταίο έργο που ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έκπτωτοι Άγγελοι» και έχει να κάνει με ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται σήμερα στον κόσμο, όπως είναι η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων, όχι μόνο προβλήθηκε εκτενώς από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά ήδη έχει αποσπάσει μια σειρά από διακρίσεις, όπως το 2ο Παγκύπριο Βραβείο Εικαστικών Τεχνών, το Silver award at 1st Cyprus Εducation Αwards, ενώ βραβεύτηκε και από το Αρχηγείο Αστυνομίας. Επιπλέον, όπως μας ανέφερε η Πόπη Νικολάου, οι «Έκπτωτοι Άγγελοι» είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Clarinetawards.

Να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό έργο CLARINEΤ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη συμβολή των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και επιδιώκει να εντοπίσει και να προωθήσει τις καλές πρακτικές, αλλά και να ενδυναμώσει την προσπάθεια για εφαρμογή εκστρατειών επικοινωνίας για τη μετανάστευση και την ένταξη μέσω της κατάρτισης στην εργασία.

Οι «Μετανάστες» συγκινούν ακόμα

 

Έχουν περάσει τέσσερα περίπου χρόνια αφότου η Πόπη Νικολάου και οι μαθητές της συγκίνησαν τους πάντες με το εμβληματικό έργο τους «Μετανάστες», που δημιουργήθηκε με αποκλειστική πηγή έμπνευσης την τραγωδία που παίζεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου αλλά και γενικότερα στις ακτές της Μεσογείου με πρωταγωνιστές τις χιλιάδες ανθρώπους, που κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την οικονομική εξαθλίωση που πλήττει τις πατρίδες τους αναζητούν την ελπίδα ζωής στοιβαγμένοι μέσα σε μια βάρκα που όμως μεσοπέλαγα τούς οδηγεί τις περισσότερες φορές στο θάνατο.

Μια εικαστική έκφραση, μέσα από την οποία αποτυπώνεται μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας, η οποία δεν θα μπορούσε παρά να κρατηθεί στην επικαιρότητα για πολύ καιρό και βέβαια να αποσπάσει αρκετές σημαντικές διακρίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize» που έγινε στο Λονδίνο.

Η επιλογή για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό έγινε ανάμεσα σε 22.000 έργα που είχαν υποβληθεί παγκοσμίως και τα τρία πρώτα βραβεία διεκδίκησαν 20 συνολικά έργα και η ομάδα των μαθητών, που εργάστηκαν για τους «Μετανάστες» μαζί με την καθηγήτριά τους, αφιέρωσαν τη βράβευση στους κατοίκους του Αιγαίου σαν ελάχιστη ένδειξη τιμής για όσα έχουν προσφέρει στους μετανάστες-πρόσφυγες.

Φέτος το έργο αυτό, που συνεχίζει να συγκινεί με την πιστή απόδοση του θέματος που παρουσιάζει, έχει προταθεί, όπως και οι «Έκπτωτοι Άγγελοι, για το βραβείο Clarinetawards.

Συνεργασία με σχολεία στην Ελλάδα

 

 

Τόσο οι «Έκπτωτοι Άγγελοι» και οι «Μετανάστες» όσο και άλλα έργα της Πόπης Νικολάου και των μαθητών της («Περιστέρι της ειρήνης» και «Μάνα του αγνοούμενου παιδιού»), προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών σχολείων της Ελλάδας, τα οποία περιέλαβαν αυτά τα έργα, και ιδιαίτερα τα δυο πρώτα, στα περιοδικά τους προβάλλοντάς τα ταυτόχρονα και σε διάφορες εκδηλώσεις τους.

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες έγινε πρόταση από την Τεχνική Σχολή Χανίων για συνεργασία των μαθητών της, που επίσης δημιούργησαν ένα έργο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τους μαθητές της Πόπης Νικολάου.

Η πρόταση, η οποία χαροποίησε ιδιαίτερα τόσο την καθηγήτρια όσο και τους μαθητές της, και είναι βέβαιο ότι θα προωθηθεί και θα υλοποιηθεί, αφορά την ανταλλαγή επισκέψεων με στόχο να δουλέψουν τα παιδιά από την Κρήτη σε έργα των Κύπριων μαθητών και το αντίθετο, αλλά και τη δημιουργία από κοινού κάποιων έργων, με θέμα πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των παιδιών του κόσμου.

Όπως μας ανέφερε η Πόπη Νικολάου, οι «Έκπτωτοι Άγγελοι», που έχουν δημιουργηθεί στο νότιο μέρος της αυλής του Λυκείου Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι με θέα τον κόλπο της Λεμεσού και γενικότερα τη Μεσόγειο, «αποτελούν την αρχή της δημιουργίας ενός πάρκου γλυπτικής», επισημαίνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν χορηγοί, ώστε να προσκληθούν καλλιτέχνες για να δουλέψουν με τους μαθητές και να δημιουργήσουν έργα γλυπτικής με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενη σε χορηγούς, η καταξιωμένη εικαστικός αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια για τη βοήθειά τους τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Ύψωνα και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κολοσσίου, τη Σχολική Εφορεία Κολοσσίου αλλά και το Σύνδεσμο Γονέων, όπως και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που συνέδραμαν είτε οικονομικά είτε με τη χορήγηση υλικών και κάποιων εργασιών με μηχανήματα.

Χρήστος Χαραλάμπους