Βραβείο δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία: οι αιτήσεις ξεκίνησαν

epa08011130 (FILE) 'Justice four Daphne' is written on a cardboard showing a photo of Daphne Caruana Galizia, during a picket in front of the Maltese embassy for murdered journalist Daphne Caruana Galizia in Berlin, Germany, 16 October 2019 (reissued 20 November 2019). Prominent Maltese businessman Yorgen Fenech has been arrested 20 November 2019 aboard his yacht as it was heading out to sea, in an operation linked to the murder of the Maltese anti-corruption journalist Daphne Caruana Galizia. EPA/CLEMENS BILAN *** Local Caption *** 55553513

 

 

της  Θέας Πιερίδου
Υπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

   

 

Στις 3 Μαΐου, με την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ξεκινάει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το βραβείο δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε προς τιμήν της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία.

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, η οποία έγραφε εκτενώς για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση υπηκοότητας και την εμπλοκή μελών της κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά. Μετά από παρενοχλήσεις και απειλές, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Το βραβείο λοιπόν επιδιώκει να τιμήσει σπουδαία έργα στον τομέα της δημοσιογραφίας που αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων (https://daphnejournalismprize.eu/) θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Το έπαθλο του βραβείου ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και θα απονέμεται σε δημοσιογράφους ή δημοσιογραφικές ομάδες των οποίων τα έργα έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί από ΜΜΕ που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νικητής θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπροσώπους των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει αποτελούν άλλο ένα δείγμα της σημαντικής στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερευνητική δημοσιογραφία και το πόσο σημαντική θεωρεί την ελευθερία του Τύπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy