Γραμμές/ Ορίζοντας

Βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» στον Γιώργο Μολέσκη

Το Βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» για το 2020 απονεμήθηκε στον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή Γιώργο Μολέσκη. Η απονομή αναβλήθηκε περσι λόγω των τότε μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το βραβείο θα απονεμηθεί φέτος την 1 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Καστελιώτισσα.
Με το βραβείο Γ. Φ. Πιερίδης έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα οι λογοτέχνες Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης, Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου, Μαρία Αβραμίδου, Χρίστος Χατζήπαπας, Κώστας Βασιλείου και Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από συνέντευξη του Γιώργου Μολέσκη που δόθηκε στον Ορίζοντα στις 15/03/2020 με αφορμή την ανακοίνωση του βραβείου

Νιώθεις πως αυτός ο κόσμος είναι πάντα ημιτελής και σε προκαλεί να γράφεις για τον συμπληρώνεις

Πως δεχτήκατε τη βράβευση σας; Το γεγονός ότι το βραβείο φέρει και το όνομα ενός από τους κορυφαίους κύπριους πεζογράφους, του Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη, το κάνει για σας πιο ιδιαίτερο;

Με τον Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη συνδεόμουν φιλικά και χαιρόμουν την κουβέντα μαζί του. Όπως και στα έργα του, ο λόγος του ήταν πάντα ακριβής, στον στόχο, με πολλή σοφία διατυπωμένος. Έγραψα για το έργο του στο αφιέρωμα του περιοδικού «Κύκλος», έκανα μαζί του μια συνέντευξη για το περιοδικό «Νέα Εποχή», τον αποχαιρέτησα και στην εκδημία του. Τον σκέφτομαι πάντα με πολλή αγάπη και χαίρομαι που παίρνω αυτό το βραβείο που φέρει το όνομά του και με το οποίο έχουν τιμηθεί σημαντικοί λογοτέχνες του τόπου μας.

Πότε αρχίσατε να γράφετε; Ποια ανάγκη σας οδήγησε στο γράψιμο και για τι γράφετε;
Απ’ ό,τι θυμούμαι, τα πρώτα μου ποιήματα τα έγραψα όταν ήμουν δεκατεσσάρων χρονών. Εργαζόμουν τότε στην Αμμόχωστο ως ηλεκτροσυγκολλητής. Εκεί, ανάμεσα στα κρύα σίδερα, τις φλόγες της κόλλησης και τους θορύβους του εργαστηρίου γεννιούνταν οι πρώτες ποιητικές συγκινήσεις, τις οποίες κατέγραφα το βράδυ προσπαθώντας να τους δώσω ποιητική μορφή. Ουσιαστικά ήταν φυγές προς τα όνειρα.

Τι είναι η ποίηση για σας;
Η ερώτηση φαίνεται απλή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Ίσως γιατί το τι είναι η ποίηση, για τον καθένα που γράφει, έχει μια σταθερή αρχή και μια μεταβαλλόμενη, ιδεολογική, κατά κάποιο τρόπο, σημασία. Η πρώτη είναι μια εσωτερική ανάγκη να εκφράσεις τις συγκινήσεις και τις σκέψεις σου για πράγματα που βιώνεις στην καθημερινή σου ζωή. Πάνω σ’ αυτό βλέπεις να δημιουργείς με τον καιρό έναν ξεχωριστό κόσμο στον οποίο προσθέτεις καινούργιες παραμέτρους. Ταυτόχρονα νιώθεις πως αυτός ο κόσμος είναι πάντα ημιτελής και σε προκαλεί να γράφεις για τον συμπληρώνεις. Απ’ εκεί και πέρα έρχεται το θέμα του ρόλου που αποδίδεις στην ποίηση, της κοινωνικής της, δηλαδή, λειτουργίας και πόσο πιστεύεις ότι η γραφή είναι ένας τρόπος να συμμετέχεις. Κάποτε πίστευα πως η ποίηση μπορεί να είναι ένα όπλο αγώνα για αλλαγή του κόσμου, τώρα την βλέπω περισσότερο ως ένα χαιρετισμό μεταξύ ομοϊδεατών.

Για το έργο του Γιώργου Μολέσκη σε ποίηση, πεζογραφία και μετάφραση θα ομιλήσουν αντίστοιχα ο Αιμίλιος Σολωμού, ο Χρίστος Χατζήπαπας και Γιώργος Φράγκος. Ποιήματα και αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσουν ο ηθοποιός Γιάννης Καραούλης και ο συγγραφέας και ηθοποιός Ανδρέας Νικολαΐδης. Συντομή αναφορά για τον Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη από την κόρη του Μαρίνα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης που θα αναγνώσει και το σκεπτικό για το Βραβείο, το οποίο θα επιδώσει ο πρώην διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει τη Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου 2021, στις 19:00 στην Αίθουσα «Καστελιώτισσα» στη Λευκωσία

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy