Βράβευση διακριθέντων στην εθνική φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής

Τελετή βράβευσης των ομάδων που διακρίθηκαν στην Εθνική Φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής 2022-2023 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην τελετή απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Κυπριακής Στατιστικής Εταιρείας καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Ανδρέας Φιλίππου και η εκπρόσωπος του Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μαριλένα Λουκαΐδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στην Κύπρο, ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές/τριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν σε οποιοδήποτε επίσημα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου. Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε ομάδες των 2 έως 3 ατόμων και για κάθε ομάδα ορίζεται, από το σχολείο, ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός ως συντονιστής – καθοδηγητής. Οι ομάδες διαγωνίζονται σε μία από τις δύο κατηγορίες, Κατηγορία A: Λυκειακός κύκλος και Κατηγορία B: Γυμνασιακός κύκλος.

Στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 323 μαθητές/τριες, οι οποίοι δημιούργησαν 111 ομάδες. Η πρώτη εργασία περιλάμβανε τεστ βασικών γνώσεων, τεστ χρήσης επίσημων πηγών στατιστικών δεδομένων και τεστ ερμηνείας στατιστικών εκθέσεων. Από την πρώτη εργασία προκρίθηκαν οι πρώτες 10 ομάδες από κάθε κατηγορία, για να ετοιμάσουν μια παρουσίαση, στατιστικού περιεχομένου, ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας ενός συνόλου δεδομένων. Η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις εργασίες και στο τέλος της διαδικασίας αναδείχθηκαν οι νικητές.

Στην Κατηγορία A: Λυκειακός κύκλος [μέχρι 18 ετών στις 31/12/2022], το 1ο Βραβείο πήρε η ομάδα STATIES, αποτελείται από τους Αγνή Αντωνιάδου, Ελένη Χριστοδούλου, Άρα Μαχντεσσιάν, με καθηγητή τον Μιχάλη Γαβριηλίδη. Κάθε μαθητής/τρια πήρε χρηματικό ποσό αξίας €200 και ο καθηγητής ένα tablet.

Το 2ο Βραβείο πήρε η ομάδα STATROCKS, με τους Αντώνη Διανέλλου, Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, Βαρνάβα Χατζήπαναγη και καθηγήτρια την Ελένη Αποστόλου. Κάθε μαθητής πήρε χρηματικό ποσό αξίας €50 και η καθηγήτρια μία γραφική ταμπλέτα.

Εύφημη μνεία δόθηκε στις ομάδες ELEOS, που αποτελείται από τους Ανδρέα Κυριάκου και Αλέξανδρο Κούσιο, με καθηγήτρια την Κούλα Μενελάου, STATSTARS3 με τους Κωνσταντίνο Μοσφίλη, Χαρά Θεοδώρου, Πέγκυ Τσιλιμίδου και καθηγήτρια την Έλενα Χατζηγεωργίου και MEANBOYS, με τους Μιχάλη Οικονομίδη, Αλέξανδρο Σταύρου, Κωνσταντίνο Τορναρίτη και καθηγήτρια την Αφροδίτη Ματθαίου Αργυρού.

Στην κατηγορία B: Γυμνασιακός κύκλος [μέχρι 16 ετών στις 31/12/2022], το πρώτο βραβείο πήρε η ομάδα ARCHIMEDES, με τους Χρίστο Ανδρέου, Κωνσταντίνο Μαρκίδη, Αντρέα Χριστοδούλου και καθηγήτρια τη Γεωργία Στεφάνου. Αντίστοιχα, κάθε μαθητής πήρε χρηματικό ποσό αξίας €200 και η καθηγήτρια ένα tablet.

Το 2ο Βραβείο πήρε η ομάδα ANOVA1 με τους Όμηρο Νεοφυτίδη, Παύλο Νικολάου, Δημήτρη Πολυδώρου και καθηγητή τον Χρίστο Αναστασιάδη. Κάθε μαθητής πήρε χρηματικό ποσό αξίας €50 και ο καθηγητής μία γραφική ταμπλέτα.

Τέλος, εύφημη μνεία δόθηκε στις ομάδες AGELOS4 με τους Άννα Θεοδώρου, Δαμιανό Κωνσταντίνου, Λουκά Χρίστου και καθηγήτρια τη Μερόπη Σάββα, ENGOMI1, με τους Τριαντάφυλλο Μεμτσούδη, Παύλο Μόσχο και καθηγήτρια τη Στέλλα Χριστοδούλου, B1GPK με τις Δανάη Κυπριδάκη, Άντρεα Αντωνίου, Μαρία Φιλίππου και καθηγητή τον Νίκο Δημητρίου και ENGOMI4 με τους Αλέξανδρο Λουκά, Σωτήρη Πρωτοπαπά, Ιάκωβο Σκούρο και καθηγήτρια τη Στέλλα Χριστοδούλου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy