Βραβεύθηκαν οι απερχόμενες Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας και ανέλαβαν δράση οι νέοι

Για την πολυσήμαντη δράση τους τον τελευταίο χρόνο στις προσπάθειες για καλλιέργεια οδικής συνείδησης στην κυπριακή κοινωνία, βραβεύτηκαν σήμερα οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας Ραφαέλα Μιλτιάδους και Μαρίνα Κυριάκου.

Όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών, τα βραβεία απένειμαν ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας των δύο Πρεσβειρών και της ανάληψης των καθηκόντων από τους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας 2022 Αλέξη Δημητρίου και Μιχάλη Σοφοκλέους. Παρόντες στην εκδήλωση ανάμεσα σε άλλους ήταν, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι ο θεσμός του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας θεσπίστηκε στην Κύπρο το 2021 στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε αξιέπαινη τη δράση των Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας, γεγονός που όπως είπε «συνέτεινε στην επιτυχία του θεσμού του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του».

Πρόσθεσε πως τα τελευταία δύο χρόνια προωθήθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των θανατηφόρων από οδικές συγκρούσεις. Το 2019, σημειώθηκαν 52 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις με τον αριθμό να μειώνεται στους 48 για το 2020 και στους 45 το 2021. «Παρά το γεγονός ότι η συνολική μείωση φτάνει σχεδόν το 14% σε σχέση με το 2019, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», σημείωσε.

Βασικός στόχος για την περίοδο 2021-2030, είπε ο κ. Καρούσος, είναι η μείωση των οδικών θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% μέχρι το 2030. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στην ασφαλέστερη οδήγηση, μέσα από σειρά δράσεων.

Οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκστρατείες, με ενημερωτικά σποτ, παρεμβάσεις σε ΜΜΕ και στην υλοποίηση δραστηριοτήτων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των φοιτητών και άλλων συνόλων.

«Οι κυρίες Ραφαέλα Μιλτιάδους και Μαρίνα Κυριάκου υπηρέτησαν με ζήλο τον θεσμό από την πρώτη μέρα του διορισμού τους, με κύριο μέλημα την ενημέρωση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οδικής συνείδησης, την ανάγκη τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ιδιαίτερα την ανάγκη συνειδητοποίησης ότι στους δρόμους, δεν είμαστε οι μοναδικοί χρήστες και έχουμε υποχρέωση να δείχνουμε εξίσου τον ίδιο σεβασμό σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου», είπε ο κ. Καρούσος.

Απευθυνόμενος στους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας 2022, ο Υπουργός τους κάλεσε να επικεντρώσουν τη δράση τους στην ευαισθητοποίηση των νέων, συμβάλλοντας θετικά στην καλλιέργεια της σωστής συμπεριφοράς ανάμεσα στους χρήστες του οδικού δικτύου.

«Κοινός μας στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι στον δρόμο και πως η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους ή η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, δεν είναι μαγκιά, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία και να μας στερήσει ακόμη και τη ζωή μας», είπε.

Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη θετική συμβολή που έχει ο θεσμός του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Αναφερόμενη στην επιλογή των πρώτων Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας, η κα Δράκου σημείωσε ότι αναγνωρίστηκε στις κυρίες Μιλτιάδους και Κυριάκου το πάθος με την οδική ασφάλεια και η προσήλωσή τους στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αλλαγή οδικής κουλτούρας.

«Η δυναμική παρουσία σας και η σκληρή δουλειά που επιτελέσατε, με ενθουσιασμό και επαγγελματισμό, είχε ως αποτέλεσμα ο θεσμός να αγκαλιαστεί από τον κόσμο», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως μέσα από την προσέγγιση και τη δράση τους, η Ραφαέλα και η Μαρίνα συνέτειναν στη δημιουργία μιας γενιάς πιο ευσυνείδητων οδηγών.

Η κ. Δράκου υπογράμμισε πως ο κοινός στόχος όλων είναι να πετύχουμε το «Όραμα μηδέν», δηλαδή τις μηδενικές απώλειες στους δρόμους της Κύπρου.

Σύγχρονη μάστιγα χαρακτήρισε τις οδικές συγκρούσεις σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης. «Οι θλιβεροί αριθμοί καταμαρτυρούν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερα. Ως Υπουργείο Άμυνας προωθούμε ακατάπαυστα την εμπέδωση και καθιέρωση οδικής συνείδησης στους Εθνοφρουρούς μας, αλλά και στα νεαρά στελέχη. Με σεμινάρια και άλλες δράσεις, όπως ο θεσμός της δωρεάν διακίνησης με λεωφορεία, προσπαθούμε να στέλνουμε τα σωστά μηνύματα και να προστατέψουμε τα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός Άμυνας εξήρε το έργο των απερχόμενων Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας, και, καλωσορίζοντας τους νέους Πρεσβευτές, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δύναμη και τη θέληση, με τις οποίες ο Αλέξης Δημητρίου αντιμετώπισε την απρόσμενη εξέλιξη που είχε η ζωή μετά από ατύχημα που είχε ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Ευχαριστώντας τους Υπουργούς Μεταφορών και Δικαιοσύνης που τους έδωσαν την ευκαιρία να είναι οι πρώτες Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας στην Κύπρο, οι κυρίες Μαρίνα Κυριάκου και Ραφαέλα Μιλτιάδους αναφέρθηκαν στο όραμά τους για δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, όπου όλα τα άτομα, πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί μηχανοκίνητων, άτομα σε τροχοκάθισμα, θα έχουν διακινούνται με ασφάλεια.

Μετά το ατύχημα που είχα, έθεσα ως στόχο μου, είπε η Ραφάελα, να βοηθήσω και να προσφέρω με όποιο τρόπο ήταν δυνατό, ώστε καμία άλλη οικογένεια να μην νοιώσει την αβεβαιότητα που έπεται μιας οδικής σύγκρουσης.

Προσπαθήσαμε, μέσα από τα βιώματά μας να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών για τις ευθύνες και τα δικαιώματα που έχουμε όλοι στους δρόμους, ανέφερε από πλευρά της η Μαρίνα Κυριάκου.

Παραλαμβάνοντας τις επιστολές διορισμού τους από τον Υπουργό Μεταφορών και την Υπουργό Δικαιοσύνης, οι Μιχάλης Σοφοκλέους και Αλέξης Δημητρίου μετέφεραν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους στην συλλογική προσπάθεια, συνεχίζοντας το έργο της Ραφαέλας και της Μαρίνας.

Θα προσπαθήσω, ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα, αλλά και αξιοποιώντας το πάθος μου για την οδήγηση, να συμβάλω στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση περισσότερων συνανθρώπων μας στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το γεγονός ότι περίπου στο 30% των οδικών συγκρούσεων εμπλέκονται νέοι συνάνθρωποί μας, υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου, πρέπει να στοχεύσουμε στη νέα γενιά, στα σχολεία, στα στρατόπεδα και σε χώρους όπου βρίσκονται οι νέοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.