Βραζιλία: «Ναι» από τη Γερουσία για παραπομπή Μπολσονάρου

Εισηγείται να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη για εννέα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας»

 

Η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας που διενήργησε έρευνα για έξι μήνες σχετικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ενέκρινε αργά την Τρίτη πόρισμα το οποίο εισηγείται να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο Πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου για εννέα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤα επτά από τα έντεκα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενέκριναν το κείμενο έκτασης κάπου 1.300 σελίδων, που καλεί να ασκηθούν επίσης ποινικές διώξεις σε βάρος άλλων 77 φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, επιχειρήσεων, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του Βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου, όλων τους κοινοβουλευτικών.

Έπειτα από δεκάδες ακροάσεις, άλλοτε καυστικές, άλλοτε σπαρακτικές, η εξεταστική επιτροπή κατηγορεί στο κείμενο την κυβέρνηση ότι «εξέθεσε εσκεμμένα» τους Βραζιλιάνους σε «μαζική μόλυνση». Πέραν της κατηγορίας περί «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», το πόρισμα προσάπτει επίσης στον αρχηγό του κράτους «κακοδιοίκηση», «τσαρλατανισμό», «υποκίνηση εγκλημάτων».

Μετά την ψηφοφορία, τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πάνω από 606.000 Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες που πέθαναν εξαιτίας της COVID-19.

Το κείμενο, που παρουσιάστηκε από τον εισηγητή Χενάν Καλέιρους την περασμένη εβδομάδα, προτείνει επίσης να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος κάπου ογδόντα προσώπων, φυσικών και νομικών. Η επιτροπή ωστόσο δεν μπορεί να φθάσει πιο μακριά- το πόρισμά της θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, τη μόνη αρμόδια για να απαγγείλει κατηγορίες.

Όσο για την περίπτωση του Προέδρου, οι ειδικοί θεωρούν την παραπομπή του σε δίκη ελάχιστα πιθανή. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μπορεί να λογαριάζει στον Γενικό Εισαγγελέα, τον Αουγκούστου Άρας, μέγα σύμμαχο του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο, το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ενδέχεται να εκδικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στη Χάγη.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος -αμφισβητίας των εμβολίων, αρνητής του υγειονομικού πάσου, αντίπαλος των περιοριστικών μέτρων, ακόμα και της χρήσης μάσκας…-, παρότι βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν είναι ένοχος για «απολύτως τίποτα»: «Ξέρουμε πως κάναμε το σωστό από την αρχή». Γι’ αυτόν, η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής είναι «χωρατό».

Οι κατηγορίες, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν βασικά συμβολική σημασία. Καθώς ο ηγέτης της άκρας δεξιάς εξακολουθεί να διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη στη Βουλή για να αποκρουστεί οποιαδήποτε διαδικασία με σκοπό την παύση του και την παραπομπή του σε δίκη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.