Βρετανία: Αμφίρροπη η εκλογική μάχη μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών

Ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Μαΐου στη Βρετανία κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει στις δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που θέλουν αυτές τις εκλογές να είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών.

Από τις τελευταίες 48 δημοσκοπήσεις μετά την επίσημη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου, 24 έδιναν μικρό προβάδισμα στους Εργατικούς, 15 στους Συντηρητικούς και εννέα έφεραν τα δύο κόμματα ισόπαλα, με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται από 32% έως 36%.

Στη νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Sun, οι Εργατικοί προηγούνται διατηρώντας το ποσοστό του 34% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Συντηρητικοί ακολουθούν με 33%, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς από το 35% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοσκόπησης.

Το UKIP του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα από την άποψη του ποσοστού ψήφων. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση του δίνει 14%. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Φάρατζ θα κερδίσει μόνο μεταξύ μίας και τεσσάρων εδρών, πολύ πίσω από τους αναμενόμενους περίπου 27 βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που παίρνουν 8% στην πρόθεση ψήφου.

Οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, ωστόσο, και απόλυτοι ρυθμιστές του πολιτικού μέλλοντος της χώρας εφόσον γίνει αποδεκτή η προσφορά τους για κυβερνητική συνεργασία με τους Εργατικούς, θα είναι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP της Νίκολα Στέρτζιον, η οποία έχει εντυπωσιάσει στις τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να κερδίσει γύρω στις 50 έδρες –όλες στη Σκωτία όπου αποκλειστικά κατέρχονται οι υποψήφιοί του.

Το εκλογικό σύστημα των 650 μονοεδρικών περιφερειών με νικητή όποιον υποψήφιο συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία σημαίνει ότι το SNP θα είναι με διαφορά η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Γουέστμινστερ, αν και με ποσοστό που ίσως να μην ξεπερνά το 4% στην επικράτεια. Σε ό,τι αφορά μόνο τη Σκωτία, οι τοπικές δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα της κ. Στέρτζιον ποσοστό που φτάνει και το 49%, με τους Εργατικούς να ακολουθούν στο 25%.

Τα εκλογικά επιτελεία Συντηρητικών και Εργατικών προσπαθούν να δώσουν μία περαιτέρω ώθηση στους ηγέτες των κομμάτων τους, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Εντ Μίλιμπαντ αντίστοιχα. Η στρατηγική των Τόρις φαίνεται να επικεντρώνεται στην ανάδειξη των βελτιούμενων οικονομικών δεικτών και στην απειλή «χάους» που όπως λένε θα συνιστούσε η κυβερνητική σύμπραξη Εργατικών-SNP.

Τις τελευταίες ημέρες επιστρατεύθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ, ο οποίος είπε ότι κάθε κυβέρνηση Εργατικών κατέστρεφε την οικονομία, αλλά και ο επικοινωνιακά χαρισματικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος για πρώτη φορά την Τετάρτη εμφανίστηκε στο πλευρό του κ. Κάμερον συνοδεύοντάς τον σε ένα σχολείο και στο παιχνίδι με τα εκεί παιδιά.

Από την άλλη πλευρά ο Εντ Μίλιμπαντ αναφέρεται συνεχώς στο εθνικό σύστημα υγείας NHS, που παραδοσιακά θεωρείται προνομιακός χώρος των Εργατικών. Εξάλλου, η προσπάθεια του επιτελείου του να τονώσει το προφίλ του λόγω της χαμηλής προσωπικής δημοτικότητας του Εργατικού ηγέτη βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο μίας 17χρονης, η οποία απογοητευμένη με την απερχόμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να ψηφίσει σε αυτή την ηλικία δημιούργησε στο Twitter το hashtag #Milifandom προσκαλώντας μηνύματα στήριξης προς τον Εντ Μίλιμπαντ. Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή, με τον κ. Μίλιμπαντ να δέχεται μηνύματα που αρμόζουν περισσότερο σε ροκ σταρ ή ηθοποιούς του Χόλιγουντ και με μονταρισμένες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ως Σούπερμαν ή «Τζέιμς Μίλι-μποντ».

Τις προηγούμενες ημέρες εξάλλου όλα τα κόμμα παρουσίασαν τα μανιφέστα πολιτικής τους. Σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση το πρωί της Πέμπτης το έγκυρο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών αποφάνθηκε ως προς τις οικονομικές πολιτικές των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP ότι όλες υπολείπονται πλήρων λεπτομερειών ως προς τα σχέδια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που αφήνει τους ψηφοφόρους «στο σκοτάδι» για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το μανιφέστο των Συντηρητικών, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι ναι μεν το κόμμα σαφώς σκοπεύει να δανειστεί λιγότερα από τους Εργατικούς, αλλά οι περικοπές που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα δεν προσδιορίζονται επαρκώς. Αντίστοιχα, οι Εργατικοί εμφανίζονται «σημαντικά περισσότερο ασαφείς» ως προς τα ποσά που θέλουν να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy