Βρετανία: Επιβεβαιώθηκε η αμφιλεγόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι από τον προσεχή Απρίλιο θα αυξηθούν κατά 1,25% οι εισφορές Εθνικής Ασφάλισης.

Η αύξηση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 36 δισεκατομμύρια λίρες την επόμενη τριετία. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν αρχικά κυρίως για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας NHS, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν το συντομότερο δυνατό οι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες που είναι σε λίστα αναμονής για ραντεβού, εξετάσεις και επεμβάσεις, με τις καθυστερήσεις να έχουν επιδεινωθεί λόγω πανδημίας.

Εν τέλει, ωστόσο, οι αυξημένες εισφορές θα αξιοποιηθούν για να καλυφθεί το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας. Με το μέτρο αυτό, είπε ο κ. Τζόνσον, η κυβέρνηση «προστατεύει τους πολίτες από τον καταστροφικό φόβο της απώλειας όλων των περιουσιακών στοιχείων τους ώστε να πληρώσουν για να λαμβάνουν φροντίδα».

Από το 2023 η αύξηση αυτή θα λογίζεται ως διακριτός φόρος υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Η μεταρρύθμιση του τομέα κοινωνικής μέριμνας αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους πιο δύσκολους γρίφους για τις βρετανικές κυβερνήσεις, με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει την πρώτη ημέρα του ως Πρωθυπουργός το 2019 ότι θα λύσει επιτέλους το πρόβλημα.

Η απόφασή του, ωστόσο, να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προξενεί σφοδρότατες αντιδράσεις ακόμα και από Βουλευτές και στελέχη του Συντηρητικού Κόμματός του που επισημαίνουν ότι το μέτρο συνιστά παραβίαση της προεκλογικής δέσμευσης του 2019 ότι η κυβέρνηση δε θα αύξανε τις ασφαλιστικές εισφορές, τον φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι παραδέχεται πως παραβιάζει δέσμευση από το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος, αλλά τόνισε ότι «η παγκόσμια πανδημία δεν ήταν σε κανενός το μανιφέστο».

Οι Βουλευτές που αντιδρούν λένε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «τιμωρεί» κυρίως τους πιο νεαρούς και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους και αφήνει ανεπηρέαστους τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι και οι κύριοι ωφελούμενοι από την κοινωνική μέριμνα.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η μέχρι τώρα κοινή στη Βρετανία πρακτική πώλησης σπιτιών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων από ηλικιωμένους ώστε να καλύπτουν το υπέρογκο κόστος της φροντίδας τους από γηροκομεία ή άλλους επαγγελματίες της κοινωνικής μέριμνας συνιστά μια μεγάλη αδικία για πολλούς.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ορίζει ως μέγιστο ποσό που θα πληρώνει ένα άτομο από την τσέπη του για να λαμβάνει φροντίδα τις 86.000 λίρες. Το όριο περιουσίας για να αρχίσει κάποιος να πληρώνει για τη φροντίδα που λαμβάνει είναι οι 20.000 λίρες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι όποιος χρήζει κοινωνικής μέριμνας και έχει περιουσιακά στοιχεία από 20.000 έως 100.000 λίρες θα καλύπτει μεν μέρος του κόστους της φροντίδας που θα λαμβάνει σε γηροκομείο κτλ. αλλά θα δικαιούται και κρατική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή όποιος έχει περιουσία άνω των 23.250 λιρών οφείλει να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής φροντίδας που λαμβάνει.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι η κρίση του τομέα κοινωνικής μέριμνας συνιστά «κατηγορητήριο αποτυχίας» της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο νέος φόρος απειλεί να πλήξει περισσότερο τους πιο αδύνατους και τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy