Βρετανία: Ήπιες και συνήθεις οι παρενέργειες των εμβολίων

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει εγκρίνει τη χρήση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca στη χώρα, ανακοίνωσε ότι «η τεράστια πλειοψηφία» των παρενεργειών που έχουν αναφερθεί από εμβολιασθέντες πολίτες είναι ήπιες και όμοιες με τις αντιδράσεις του οργανισμού στα περισσότερα είδη εμβολίων, περιλαμβανομένου εκείνου κατά της γρίπης.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι τα νεότερα στοιχεία από την κοινότητα επιβεβαιώνουν πως αμφότερα τα εμβόλια παραμένουν όσο ασφαλή αναμενόταν να είναι με βάση τις κλινικές δοκιμές.

«Το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων παραμένει θετικό και τα οφέλη συνεχίζουν να υπερτερούν κατά πολύ των γνωστών παρενεργειών», σημείωσε η MHRA.

Μετά από περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 24 Ιανουαρίου που κάλυπτε η σχετική μελέτη, είχαν αναφερθεί 22.820 περιπτώσεις πιθανών παρενεργειών, δηλαδή χονδρικά μία περίπτωση ανά 330 εμβολιασμούς.

Οι πρόσκαιρες παρενέργειες περιλάμβαναν ερεθισμό στο σημείο της ένεσης, μυικό πόνο, πονοκέφαλο και ρίγος. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ήταν 101, αλλά όλοι οι ασθενείς έχουν έκτοτε αναρρώσει. Αναφέρθηκαν επίσης 69 περιπτώσεις παράλυσης ή αδυναμίας μυών του προσώπου, αλλά με τον αριθμό να μη θεωρείται ανησυχητικός σε σχέση με τις συνηθισμένες αναφορές του συμπτώματος.

Έχουν επίσης καταγραφεί 143 θάνατοι ανθρώπων που είχαν κάνει το εμβόλιο, αλλά με την MHRA να διαβεβαιώνει ότι σε καμία από τις περιπτώσεις δεν έχει προκύψει σύνδεση με τον εμβολιασμό, καθώς επρόκειτο είτε για πολύ ηλικιωμένους είτε για βαριά νοσούντες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.