Βρετανία: «Ισόπαλοι» στο πρώτο debate Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας

Οι δύο εναπομείναντες διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας, μοιράστηκαν τις εντυπώσεις από το πρώτο μεταξύ τους τηλεοπτικό debate το βράδυ της Δευτέρας.

Άμεση δημοσκόπηση σε δείγμα άνω των χιλίων ψηφοφόρων έδειξε πως το 39% θεώρησαν νικητή της τηλεμαχίας τον τέως Υπουργό Οικονομικών και το 38% τη νυν Υπουργό Εξωτερικών.

Οι δύο επίδοξοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον είχαν έντονη αντιπαράθεση για ακόμα μία φορά στο θέμα της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν ως ηγέτες της χώρας.

Η κ. Τρας επέμεινε ότι θα προβεί σε άμεση περικοπή φόρων, με πρώτη την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει αποφασίσει ως Υπουργός ο κ. Σούνακ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος υγείας και για να καλυφθεί το κενό στα δημόσια οικονομικά από τις δαπάνες για την πανδημία. Η κ. Τρας είπε ότι θα ακολουθήσει η κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου και του πράσινου τέλους στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Υπουργός, που κλείνει σήμερα Τρίτη 47 έτη ζωής, κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως με τις αυξήσεις φόρων και εισφορών έχει αποτρέψει επενδύσεις και έχει συμπιέσει την ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης. Τον κατηγόρησε επίσης ότι αθέτησε προεκλογικές δεσμεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος για τους φόρους. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο λάθος» τη «συντριβή» της οικονομίας για να αποπληρωθούν κρατικές οφειλές πιο γρήγορα, σημειώνοντας ότι η ίδια θα άρχιζε την αποπληρωμή του χρέους που δημιούργησε η πανδημία σε τρία χρόνια.

Ο κ. Σούνακ από την άλλη πλευρά επανέλαβε πως οι περικοπές φόρων που υπόσχεται η Λιζ Τρας αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό άνω των 40 δισεκατομμυρίων λιρών που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Προειδοποίησε δε ότι η μείωση φόρων πριν ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα εκτινάξει το επιτόκιο δανεισμού στο 7% (από 1,25% σήμερα).

Όπως σημείωσε επανειλημμένως, το να φορτώνονται οι αποπληρωμές οφειλών στις επόμενες γενιές «δεν είναι διόλου συντηρητικό».

Η κ. Τρας ανταπάντησε ότι ο αντίπαλός της επιχειρεί να εκφοβίσει τους πολίτες και ο κ. Σούνακ την κατηγόρησε ότι «θα ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στη δυστυχία» με την οικονομική της πολιτική.

Οι δύο αντίπαλοι διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους σε θέματα όπως η αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, η ακεραιότητα στην πολιτική, η στάση τους στο Brexit, το πόσο αυστηροί έχουν υπάρξει έναντι της Κίνας και η άποψή τους για τον Μπόρις Τζονσον, με την κα Τρας, μετά από αρχικές υπεκφυγές, να συμφωνεί με τον Ρίσι Σούνακ ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός δε θα έχει θέση στην επόμενη κυβέρνηση.

Στο τέλος του debate, πάντως, η κα Τρας απευθυνόμενη στον κ. Σούνακ είπε ότι θα τον ήθελε στην κυβέρνησή της, αν και θα προτιμούσε να ήταν «πιο τολμηρός» στην οικονομική του πολιτική, ενώ ο κ. Σούνακ εξήρε την αυστηρή στάση της Υπουργού Εξωτερικών έναντι της Ρωσίας.

Μετά το τέλος της τηλεμαχίας, ωστόσο, το επιτελείο της Λιζ Τρας κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ ότι ήταν υπερβολικά επιθετικός, κατηγορία που απέρριψε το επιτελείο του 42χρονου πολιτικού.

Η άμεση δημοσκόπηση από την εταιρεία Opinium έδειξε επίσης πως το 41% των τηλεθεατών θεωρεί πως μια εκλογή Τρας θα συνιστούσε αλλαγή, έναντι 24% που απάντησε το ίδιο για τον Ρίσι Σούνακ. Το 65% θεωρεί πως με τον Σούνακ στο πηδάλιο η χώρα θα ζούσε «μία από τα ίδια».

Το 52% την ερωτηθέντων έκριναν πως ο κάθε υποψήφιος τοποθετήθηκε κυρίως αρνητικά ως προς το πρόγραμμα του αντιπάλου, παρά θετικά ως προς το δικό του (ποσοστό 38%).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy